Delphic :: Collections

82824995

“Heeft iemand Delphic nog gehoord, eigenlijk?”, vroeg een recensent zich eind 2010 al af, nauwelijks tien maand na hun indrukwekkende debuut. Het verhaal was echter met een natte pffft geĆ«indigd, en ook dit nieuwe Collections krijgt het vuur niet brandend.

Genomineerd zijn voor de BBC Sound Of 2010, allemaal goed en wel; je moet het dan ook waarmaken. Dat deed Delphic dan ook met het debuut Acolyte dat een aardige mix van indie en dansmuziek bracht. Maar daar stopte het. De grote doorbraak bleef uit en de groep ging ondergronds. Achttien maanden lang sloot de band zich op in de studio met producers Ben Allen (Bombay Bicycle Club, Animal Collective) en Tim Goldsworthy (Massive Attack, LCD Soundsystem).

Het resultaat heet Collections en klinkt als blinde paniek. Als weet het trio na het floppen van dat debuut niet meer waar het nu heen moet, stormt het alle richtingen tegelijk uit. Hell, in het alreeds lamlendige “Atlas” wordt halverwege zelfs een dubstep wobwob losgelaten. Het zou grappig zijn als het niet gĆŖnant was. Maar wat kan je verwachten van een band die nu beweert invloeden als Frank Ocean en Aaliyah te willen verwerken, of J Dilla, Jay-Z en eighties r&b?

Alvast dat niet, of het zou de iets nadrukkelijkere hiphop-feel van een aantal nummers moeten zijn. In het al bij al nog aanstekelijke “Memeo” slaat frontman James Cook zelfs aan het rappen. Het is niet zijn sterkste vocale prestatie, maar het werkt net binnen de grenzen van dit nummer. Ook “Baiya”, met Oosters motief, heeft een aardig pompend breakbeatritme en toont dat Delphic, als de wind goed zit, nog altijd een meefluitbare single kan schrijven.

Beter dan binnenkomer “Off The Young” wordt het echter niet. Hier haalt Collections nog eens het niveau van zijn voorganger, met een nummer dat gaandeweg opbouwt naar het betere anthemrefrein: instant-meebrulbaar, en het is de komende dagen met geen stokken uit het hoofd te krijgen. Maar daarmee is het vet echt wel van de soep.

“The Sun Also Rises” probeert nog wel een nieuwe gooi naar festivalmassa’s te doen, maar eindigt met een matige armwuiver waar enkel The Verve iets meer van zou kunnen maken. En laat ons eerlijk zijn: Cook is geen Richard Ashcroft. En, zo even by the way, moest die plaat echt zo agressief gemixt zijn dat een mens zichzelf nauwelijks hoort denken terwijl hij luistert? Damn you, loudness wars!

Collections wiegt ons verder vooral in slaap. “Don’t Let The Dreamers Take You Away” sleept zich een eind voort, terwijl “Tears Before Bedtime” het trucje met de piano en de voicemailberichten nog eens recycleert; dat hadden we zo rond 2004 nochtans al meer dan gehad. “It’s going nowhere”, galmt een van die berichtjes; accurate zelfreflectie over een strontvervelend nummer.

Delphic wĆ©Ć©t dat Collections niet pluis is. Op zijn website voelt de groep zich zelfs verplicht om zich te verantwoorden. “Ja, we zijn drastisch veranderd met dit album, en dat kan sommige mensen verwarren.” Neen, jongens. We zijn gewoon boos dat het richting “brol” is opgeschoven. Het was niet nodig.

Delphic speelt op 4 maart in de AB in Brussel.

4.5
http://delphic.cc/
V2
CooPĀØ

verwant

WERCHTER 2010: Delphic :: 3 juli, Marquee

2010 is het nieuwe 1989 als het van het...

Delphic :: ”Morrissey is de homoversie van Liam Gallagher”

Vergeet minimal, wonky en andere obscure nichegenres. Als het...

Delphic

Meer afbeeldingen Delphic ...

Delphic :: 14 februari 2010, Botanique

Was het toeval dat we net op Valentijn werden...

Delphic :: Acolyte

Even leek het erop dat het dan toch niet...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ā€˜de zoon...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

Animalia

Het MOOOV-filmfestival biedt een staalkaart van het beste uit...

Julian Lage Trio

14 april 2024De Roma, Borgerhout

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in