Rachel Zeffira :: The Deserters

82809981

Er zijn zo van die namen die geen introductie meer behoeven. Rachel Zeffira, een klassiek opgeleide sopraan en organiste, behoort helaas niet tot die categorie. Na uren speurwerk op het internet kunnen we bovendien formeel zijn: deze van oorsprong Canadese dame beschikt zelfs niet over een officiƫle webstek. Ronduit onthutsend.

Haar belangrijkste wapenfeit tot op heden kon nochtans rekenen op heel wat bijval. Als vrouwelijke helft van het duo Catā€™s Eyes vormde ze in 2011 een dreamteam met Faris Badwan, frontman van The Horrors. Hun titelloze debuut werd geĆÆnjecteerd met een flinke dosis tienderdramatiek, het geluid van girlgroups uit de jaren zestig en de ietwat zonderlinge sfeer die doorgaans bij The Horrors aanwezig is.

Net zoals dat het geval was bij Catā€™s Eyes, kwam het soloalbum The Deserters quasi ongepland tot stand. Na de samenwerking met Badwan, vatte Zeffira het plan op om een eigen akoestische versie te creĆ«ren van de My Bloody Valentine-klassieker ā€œTo Here Knows Whenā€. Een moedige keuze, zeker wanneer je er donder kan op zeggen dat een legioen fans met getrokken messen klaar staat om je neer te maaien en vervolgens vakkundig te fileren. Drone, gitaarnoise en wazige zangpartijen werden vervangen door piano, cello, hoorn en de heldere engelenstem van Zeffira. Haar vederlichte aanpak resulteert in een ijzingwekkend mooie cover, zonder dat de essentiĆ«le dromerigheid van het origineel in gevaar komt. Faut le faire.

Diezelfde controle en ingehoudenheid van de subtiele orkestratie vormen de kern van Zeffiraā€™s debuutplaat, waarin ze haar klassieke roots tracht te verweven met pop. Doorheen titelsong ā€œThe Desertersā€ en ā€œSilver City Daysā€ baant een pianogolf zich een weg die evengoed van Ludovico Einaudi of Michael Nyman had kunnen zijn, terwijl de verleidelijke sfeer en het stemgeluid eerder doen denken aan Emily Jane White of Julee Cruise in een Lynchiaanse film. ā€œFront Doorā€ en ā€œLetters From Tokyo (Sayonara)ā€ zetten die transcendentale en serene geluidstrend voort, waardoor de nummers haast thuis lijken te horen in een kerk. Een hoogtepunt op The Deserters is echter het sprookjesachtig mooie ā€œStarā€, waarin Zeffira moeiteloos moegetergde zieltjes balsemt, begeleid door zachte drums en een perfect geplaatste hobo.

In ā€œHere On Inā€ kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat Faris Badwan aan de knoppen heeft liggen draaien om er met behulp van koorgezang, warme noise en een zachte drumsectie een wazige, psychedelische twist aan te geven. Vreemd genoeg valt de song net daardoor licht uit de toon. Hetzelfde geldt voor ā€œBreak The Spellā€. Even zouden we gezworen hebben dat hier een cover van Donna Summers ā€œI Feel Loveā€ werd ingezet, maar al bij al werkt het melancholische discoritme eerder bezwerend dan storend.

Het grootste pijnpunt is echter dat al die zachtaardigheid niet steeds weet te prikkelen. Rachel Zeffira is ontegensprekelijk een begaafde artieste die perfect uitgebalanceerde composities weet voort te brengen.Het ontbreekt vele nummers echter aan de nodige weerhaken, zodat ze nooit echt aan je vel blijven kleven. Zo kabbelen ā€œWaiting For Sylviaā€ en ā€œGoodbye Divineā€ rustig voort zonder ooit echt ergens heen te gaan. Nog voor de laatste noot weerklinkt, lijken de songs alweer bijna vergeten.

Hoe mooi en lieflijk een groot deel van de nummers ook mogen klinken, ze dienen geen genadeloze emotionele uppercut toe die je dagenlang duizelend van hartzeer achterlaat. Zeffira biedt een uiterst mooie soundtrack om in je hoofd te verdwalen, maar meer ook niet.

6
Release:
2013
http://www.facebook.com/rachelzeffira
https://soundcloud.com/paper-bag-records/rachel-the-deserters
PIAS
RAF Records

verwant

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ā€˜de zoon...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Julian Lage Trio

14 april 2024De Roma, Borgerhout

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Bad Nerves

31 maart 2024Paaspop, Schijndel

Chase & Status

31 maart 2024Paaspop, Schijndel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in