Opeth :: Heritage

Opeths mastermind Mikael Akerfeldt was nooit een metalcomponist pur sang, en dat leverde de band alleen maar pareltjes van albums op. Zelfs wanneer Akerfeldt het harde beukwerk overboord gooit, is zijn creatieve trein niet te stoppen.

Een prachtige maar ludieke albumhoes, duidelijk geïnspireerd door Pieter Bruegel de Oude, waarop de negen sterren de vorige Opeth-platen symboliseren en de opvallende zon Heritage voorstelt, plus een nogal weelderige boom die staat voor de huidige line-up en de roots van Opeth die in de hel (lees: death metal) liggen? De cover en de geruchten dat Opeth tabula rasa wilde maken in zijn sound zorgden op voorhand voor nerveuze reacties in metalland. Het Opethiaanse dynamische contrast tussen agressieve metal en prachtige melodieën zou zelfs verdwenen zijn. Akerfeldt waarschuwde: “Heritage is geen metalplaat”; dat was voor sommigen een reden om na de eerste luisterbeurt Heritage af te kraken.

Hier en daar werd verteld dat er de laatste jaren binnen de Zweedse band spanningen heersten. Akerfeldt zou met Heritage de band definitief naar zijn hand gezet hebben. Maar de geniale gek is sinds de oprichting de grote baas. En terecht, anders hadden Blackwater Park en Watershed, twee absolute meesterwerken, nooit zo intens geklonken, was Damnation nooit zo melancholisch en Ghost Reveries nooit zo heavy geweest. Opeth heeft veel muzikale wateren doorzwommen. Hoog tijd voor iets anders, dacht Akerfeldt (onder impuls van bassist Martin Mendez). Als er één ding is waar de Zweden een hekel aan hebben, is het een remake van voorgaand werk.

Op Heritage hoor je geen bulderende agressie meer, maar dat maakt het album er niet minder intens op. De agressie zit voortaan verscholen in Akerfeldts duistere teksten. Opeth blijft door de overvloed aan Hammond-geluiden donker, melancholisch en mysterieus klinken. Opgepast, verwacht geen ballades à la “Face Of Melinda” en “Coil”, hoewel de intro’s van “I Feel The Dark” en “Nepenthe” toch behoorlijk vertrouwelijk aandoen. Daar stoppen de referenties aan Still Life en Watershed dan ook; Heritage is bij momenten een hommage aan Akerfeldts seventieshelden. “The Devil’s Orchard” was een eerste hint. Het polyritmische gitaarwerk en het duizelingwekkende drumwerk refereren aan King Crimson. De dikke Hammond-sound voelt aan als een LSD-trip. Nog nooit klonk Opeth zo jazzy en psychedelisch. Dankzij Fredrik Akessons majestueuze solo en het epische gehalte van het nummer blijft toch iets van de oude Opeth bewaard.

De solo in het minimalistische “Haxprocess” doet op zijn beurt veel denken aan Camels Andrew Latimer en het up-tempo “Slither” is bijna pure Rainbow. Geen wonder dat Ronnie James Dio een van Akerfeldts idolen is. Maar het zou kort door de bocht zijn om eclectische nummers als “Nepenthe” en “Famine” te labelen als pure progtrips. Vooral “Famine” is een stevige brok gedurfde jazzfusion waarin spannende interludes uitmonden in wilde drum- en Hammonduitbarstingen. De dwarsfluitintro van Björn Lindh is pure Jethro Thull, maar het percussiewerk van de Peruviaanse jazzdrummer Alex Acuña brengt ons even in Afrikaanse sferen. Het finaal lekker rockende en groovy “The Lines In My Hand” heeft ook iets exotisch dankzij — hou u vast — latino-geïnspireerde drums en flamenco gitaarwerk.

Enkele passages uit het bloedmooie “Folklore” klinken nog eens als de grootse en epische Opeth. Een prachtige solo, die aan de latere Pink Floyd doet denken, is ongetwijfeld een van de hoogtepunten van het album. Ook “Marrow Of The Earth” zal elk haartje doen rechtveren. Ingetogen muzieknoten sijpelen als druppeltjes naar beneden. De afsluiter baadt in een intiem sixties James Bond-sfeertje. Sean Connery zou er nostalgisch van worden.

Wie dacht dat Opeth an sich ‘progressief’ was, zal zich in zijn koffie verslikken. Een album dat meer de richting ingaat van — als we écht naar moderne bands moeten zoeken — Pain Of Salvation, The Mars Volta en uiteraard ook Porcupine Tree (want Steven Wilson schoof weer aan bij Akerfeldt) heeft tijd nodig, veel tijd. Aan alle ongeduldigaards die teruggrepen naar ouder materiaal en durven beweren dat Opeth een eigen gezicht ontbeert: dankzij Heritage had uw metalfreak voor even geen trek meer in grunts en donderende gitaren. ‘Nuff said?

http://www.opeth.com/
Roadrunner

verwant

Opeth : : Hjärtat Vet Vad Handen Gör / Heart In Hand

Opeth komt eind september met een nieuw album, hun dertiende...

Opeth :: Sorceress

Nee, ook op de nieuwe Opeth vallen geen bloeddoorlopen...

Opeth-frontman cureert dag op Roadburn

Een ietwat verrassende keuze van de organisatie, maar hij...

PUKKELPOP 2013: Opeth :: zaterdag 17 augustus 2013, The Shelter

“We have a few different genres with this...

Storm Corrosion :: Storm Corrosion

Er wordt wel eens gezegd dat recensenten slechte muzikanten...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Julian Lage Trio

14 april 2024De Roma, Borgerhout

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Bad Nerves

31 maart 2024Paaspop, Schijndel

Chase & Status

31 maart 2024Paaspop, Schijndel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in