The XX :: XX

Eerlijk? We waren er zeker van dat Grizzly Bear de mooiste plaat van dit jaar had gemaakt. Tot vier donkere verschijnselen – – die slechts twintig jaar geleden het levenslicht zagen – -, geprikkeld door liefde en verdriet, in stijl de fakkel overnamen. Het titelloze debuutalbum van The XX is het mooiste van het jaar.

Plaats ze tegenover Florence + the Machine. Beiden waren ze de muzikale hype van het afgelopen jaar, maar ze hebben vooral dezelfde thema’s verscholen achter hun fluisterpop: liefde, seks en passie . Zonder veel woorden sleept The XX ons mee naar de diepste poelen van emoties.

Ze klinken op de eerste plaats alsof ze verscholen zaten in het donkere bos van Wallers, nadenkend over de liefde en de problemen die zij met zich meebrengt. Spelend met twee ongewone, mysterieuze stemmen, die door de weerkaatsing van de bomen met elkaar worden vermengd. De gitaar van zangeres Romy Madley Croft klinkt van bij de eerste noot uit “Intro” frisser dan haar ruige, hijgerige stem. Het sterk handwerk van producer/beatman Jamie Smith smijt met een speelse r&b-beat een modern aspect in het spel. The XX heeft geen overbodige clichés in zijn geluid, integendeel.

Het expressionisme van de Duitse kunstenaar Egon Schiele zit dicht op het geluid en woordenspel van deze vier tieners. Het rollenspel uit “VCR”, waar Croft tegenspeler Oliver Sim aanspreekt en omgekeerd, is een onbesuisd liefdesdrama. Met een speelse xylofoon-keyboardtint en een strakke Joy Division-bas op de achtergrond zingt het frontduo in waanzinnige harmonie.

XX is een perfect uitgebalanceerde plaat, met een grote knipoog naar Young Marble Giants en een combinatie van melancholische elementen. De gitaarriff uit “Infinity” heeft veel weg van Chris Isaaks “Wicked Game”, samen met de welbekende reverb-gitaar op de achtergrond. De strakke beat uit “Heart Skipped A Beat” is herkenbaar uit nineties-r&b of de hedendaagse dubsteptinten in “Basic Space”. “Fantasy” is Oliver Sims’ monoloog met een fluisterende hallucinante zang, opgedreven door Crofts scherpe klanken en Smith’ effectenknopjes. En dan zijn er nog Romy Madley Crofts dreigende liefdesproblemen in “Shelter”, die met een poëtische songtekst op expressionistische wijze gebracht worden, als door een gedeprimeerde tiener die geen enkel positief element in het leven opmerkt, behalve het verlangen naar prille liefde.

“I couldn’t spill my heart/My eyes gleam looking in from the dark/I walk out in stormy weather/Hold my words, keep us together”, lispelt Croft in “Night Time”, dat in de eerste plaats een liefdesverklaring aan Sim lijkt.
The XX veroverde duizenden zielen met zijn debuut. XX is een sensuele huiskamerplaat, die live nog beter overkomt dan op cd. Het is maar dat u het weet.

http://www.thexx.info
http://www.myspace.com/thexx
http://www.thexx.info
Young Turks

verwant

Romy :: Mid Air

Oliver Sim zong de schaamte al van zich af...

Oliver Sim :: Hideous Bastard

Op je zeventiende te horen krijgen dat je voor...

Het beste van Pukkelpop volgens enola (1998 – 2018)

Voor een laatste keer vloeken deze zomer. Nog één...

enola’s vijftig beste platen van de jaren ’10

Dit is het allerbeste wat het decennium heeft voortgebracht. Video...

The xx

2 maart 2017Vorst Nationaal, Brussel

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

Animalia

Het MOOOV-filmfestival biedt een staalkaart van het beste uit...

Julian Lage Trio

14 april 2024De Roma, Borgerhout

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in