Dntel :: Something Always Goes Wrong/Early Works For Me If It Works For You/ Early Works For Me If It

We herinneren ons tijden dat we nachtenlang met een cassetje van Dntel op onze oren zaten te lezen in bed. We leefden op gehorige kamers boven een zurig koppel, niet veel ouder dan ons, dat op zijn rust was gesteld. Muziek van boven na tien uur werd niet geapprecieerd. En dus zat er niets anders op dan, als het werk gedaan was en de computer afgezet, met een walkman in bed te kruipen. De ontdekking van Dntel op die manier moet één van onze beste herinneringen zijn aan die tijd.

Twee artiesten waren vaste prik bij dat lezen in bed: of het waren de doemerige symfonieën van Godspeed You Black Emperor!'s Lift Your Skinny Fists Like Antenna's To Heaven of het was de sfeervolle glitch van Dntels Something Always Goes Wrong en Early Works For Me If It Works For You — een cassette van een vriend die ons al vaker de ogen had geopend voor nieuwe muziek. Niets zorgde beter voor de juiste sfeer bij het door duisternis omringde schijnsel van een leeslamp en een boek dan de onrustige elektronica van Jimmy Tamborello.

Afgaand op het suffe Dumb Luck uit 2007 zou je het hem immers niet meer meegeven, maar een klein decennium geleden zorgde Dntel mee voor een kleine aardverschuiving in de dansmuziek met zijn slimme microsamples en knisperende beats. En daar had hij toen zelfs geen bekend volk voor nodig, zoals sinds zijn doorbraakplaat Life Is Full Of Possibilities wel het geval is. Met een heruitgave van Dntels eerste twee platen brengt het Phthalo-label die tijden nog eens in herinnering.

Het moet halfweg de jaren negentig zijn geweest dat Tamborello als Dntel muziek begon te maken: toen de wereld van de elektronische dansmuziek nog wat natrilde op zijn grondvesten na de revolutie die triphop was. En dat sijpelt nog door op Early Works For Me If It Works For You, een collectie vroege demo's die in 1998 uitkwam. Het breakje in "Loneliness Is Having No One To Miss" echoot zowel "Karmacoma" van Massive Attack als "Numb" van Portishead, maar net zo goed vindt Dntel hier al zijn eigen stem met die typische onrustige synths die zijn vroege werk zullen blijven bepalen.

De ambient melodieën worden door Tamborello ook steevast gecounterd met woelige beats die onder invloed van drum 'n' bass alle richtingen opknetteren. Dat is meer en meer merkbaar op Something Always Goes Wrong. Maar anders dan in deze op de dansvloer gerichte muziek, zijn het de repetitieve, eenvoudige melodielijnen die beweeglijk als kwikzilver blijven terwijl op de achtergrond een baslijn met dubroots de ondergrond omploegt. Luister daarvoor maar eens naar "In Which Our Hero Is Put Under A Spell", dat perfect het midden houdt tussen luistermuziek en dansvloermateriaal.

Early Works For Me If It Works For You en Something Always Goes Wrong waren de opmaat naar de echte meesterzet van Tamborello: op opvolger Life Is Full Of Possibilities uit 2001 ging hij aan de slag met materiaal dat door de crème van de Amerikaanse indie werd geleverd. Het leverde niet alleen mooi elektronisch luistermateriaal op, maar met "(This Is The Dream Of) Evan And Chan" ook de eerste echte IDM-popsong.

Uit die periode stamt ook Early Works For Me If It Works For You II dat samen met deze reïssue komt. Dat het grotendeels om schetsen gaat, mag blijken uit titels als "Incomplete 1", "Don't Try?", "New Name" of "Bluegrass (short)". Ook muzikaal gaat het vaak om niet meer dan half afgewerkte probeersels die terecht de originele uitgave van de plaat niet hebben gehaald. Zo klinkt bijvoorbeeld het op een haperende en hortende akoestische gitaar drijvende "Paul Guitar" en het richtingloos bliepende "Slowdance." Al zijn er uitzonderingen zoals opener "New Name", het op een onderwaterbas drijvende "Serious" — dat zijn naam helemaal waar maakt en eindelijk eens de aandacht vasthoudt — en "Incomplete 4" die wel een afgewerkte indruk maken.

Toch valt er weinig goud te rapen op deze cd-als-bijgedachte. De essentie van Dntel staat al op Something Always Goes Wrong, Early Works For Me If It Works For You en Life Is Full Of Possibilities. En zolang een nieuwe cd het tegendeel niet komt bewijzen, is met die platen alles gezegd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

achttien + 15 =