Arbouretum – Pontiak :: Arbouretum – Pontiak

Er zijn verschillende manieren om de aandacht op een nieuwe groep te vestigen: je kan een mixtape maken en aan vrienden laten horen, lovende woorden over de band in kwestie op je blog of site pleuren, en mits de juiste contacten of bezigheden kan je zelfs een recensie publiceren of het nummer airplay op de radio geven.

Het zijn valabele methodes om een band aan een breder publiek te helpen, maar elk van hen is beperkt tot een specifieke actieradius. Als band heb je een pak meer mogelijkheden: je kan in elk interview de andere vernoemen, hem meenemen op tour of, zoals Arbouretum nu doet voor Pontiak, gewoon een split lp uitbrengen.

De titelloze lp werd opgenomen in de studio van Pontiak en mag gerust gezien worden als een introductie annex smaakmaker van de band die eerder al twee albums (Valley Of Cats en Sun On Sun) in eigen beheer uitbracht. Op zijn helft brengt de groep immers maar twee eigen nummers uit, naast twee covers van John Cale ("The Endless Plain Of Fortune" en "Mr. Wilson"). Dat Pontiak koos voor een split met label- en stadsgenoten Arbouretum is bovendien niet geheel verwonderlijk, daar beide bands duidelijk geworteld zijn in de jaren zeventig hardrock en doom courtesy of Black Sabbath.

Maar waar bij Arbouretum die invloed gemixt wordt met onder meer folk, blijft Pontiak de blauwdruk veel trouwer. Zo is "Dome Under The Sky" een stevige en logge rocker die zich dwingend voortsleept door een industrieel landschap dat de laatste dertig of veertig jaar niet meer veranderd is. "Green Pool" kiest dan weer voor een meer psychedelische inslag waarbij de doom-elementen een zweverige toets krijgen zonder aan zwaarte te moeten inboeten. Origineel of vernieuwend is het niet, maar qua genrebeheersing kunnen beide nummers wel tellen.

Ook in de Cale-covers toont de groep zich meester over het aangereikte materiaal. "The Endless Plain Of Fortune" blijft qua opbouw opvallend trouw aan het geheel, maar krijgt anderzijds wel net zo goed een onderdompeling in het Pontiak-geluid waarbij het en passant uitgerekt wordt tot het dubbele van zijn originele speelduur. "Mr Wilson" wordt daarentegen met een flinke minuut ingekort, maar ook hier valt duidelijk te horen hoe de groep het nummer met de nodige égards behandeld heeft, zonder hierbij de eigen identiteit te verloochenen.

Arbouretum waagt zich op zijn helft eveneens aan John Cale. De band neemt "Buffalo Ballet" onder handen, maar weet Pontiaks aanpak niet te evenaren. Het gevolg van een verkeerde songkeuze of is er meer aan de hand? Het is een bedenking en vraag die ook geldt voor de twee eigen nummers. Arbouretum heeft weliswaar een specifieker en meer eigen geluid dan Pontiak, maar op deze plaat is de laatste duidelijk degene die met het beste materiaal naar buiten komt.

"Time Doesn’t Lie" start veelbelovend als een gejaagdere versie van de songs op Rites Of Uncovering, maar verliest volledig de pedalen wanneer de gitaren besluiten op te gaan in hun solo’s en het nummer zelf verzandt in een pijnlijke pastiche op hardrocksongs. Niet minder dan zes van de negen minuten zijn verwaarloosbaar. Bij "Flood Of Floods" blijft de groep wel bij de les, al dient opgemerkt te worden dat deze zachtmoedige doom-folksong ondanks zijn goed geplaatste uitbarsting nergens de spanning van de vorige plaat weet te evenaren.

Arbouretum-Pontiak is vanuit een bepaalde optiek geen volwaardig album te noemen: op een totaal van zeven brengen beide groepen elk slechts twee eigen nummers en vallen er zeker in het geval van Arbouretum geen verborgen parels te rapen op deze split lp. Voor Pontiak is de lp evenwel een fraai visitekaartje dat doet uitkijken naar de eigen platen, want ook al heeft de groep voor een duidelijk gedefinieerd genregeluid gekozen, de afwerking en invulling ervan toont aan dat ze binnen die beperking wel degelijk een meerwaarde kan bieden.

http://www.myspace.com/arbouretum
http://www.pontiak.net
http://www.myspace.com/arbouretum
Thrill Jockey

verwant

Pontiak :: Echo Ono

Dat pose, show en drukdoenerij geen vereisten zijn om...

Sleepy Sun + Arbouretum + The Bony King of Nowhere :: 19 juli 2009, Handelsbeurs, Gent

De Gentse feesten brengen niet alleen een hoop toeristen,...

Arbouretum :: Song Of The Pearl

Een korte adempauze na een doorbraakalbum is te rechtvaardigen....

Human Bell :: Human Bell

Iedereen is een beetje human bell. De geruchtenklok luidt...

Arbouretum + Beach House + The Bony King of Nowhere

De Kreun, Kortrijk, zondag 29 oktober De Kortrijkse zaal De...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Einstürzende Neubauten :: Rampen (apm: alien pop music)

Vijftien probeersels. Vijftien live-improvisaties die in de studio opnieuw...

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in