De Killer 6 :: Modus Vivendi (Jacamon & Matz)

Na vijf delen leek het welletjes voor Luc Jacamon en Matz. Ondanks het grote succes sloten ze hun reeks over een professionele huurdoder af met een open einde. Nu is de killer terug in Modus Vivendi.

Onderkoelde teksten die als één lange, interne monoloog de bedenkingen en gevoelens van een killer volgen. Nergens komen we zijn naam te weten, enkel zijn achtergrond wordt beetje bij beetje duidelijker. Nadat hij vier jaar geleden het ‘vak’ vaarwel had gezegd, aanvaardt hij toch opnieuw een opdracht, en verlaat hij vrouw en kind om mensen te vemoorden. Wanneer één van die mensen een alom gewaardeerde non blijkt te zijn, gaat zijn geweten toch aan het rammelen. Hij beseft meteen dat er meer achter die opdracht schuil gaat dan zijn opdrachtgevers hem willen zeggen.

Modus Vivendi kampt niet met de problemen waar heel wat stripcomebacks vaak last van hebben. Matz heeft er bij het einde van deel vijf voor gezorgd dat een vervolg steeds mogelijk bleef. Hij geeft zelfs een extra draai aan de terugkeer door ook de tijd in de wereld van de strip vier jaar verder te laten gaan. Voorlopig werken de auteurs nog niet al te veel met deze tijdssprong. De killer ontmoet zijn oude vrienden Mariano en de Peetvader opnieuw en alles lijkt opnieuw bij het oude te zijn. De auteurs slagen er opnieuw erg goed in om de bizarre wereld van deze huurmoordenaar als volslagen normaal over te brengen. Als lezer stellen we ons na enkele pagina’s al geen vragen meer en gaan we mee in de denkwereld van de killer.

Ook het tekenwerk van Luc Jacamon blijft voldoende spectaculair om te overtuigen. Hier en daar lijkt zijn werk wat minder geïnspireerd of ietwat gehaast, maar de digitale inkleuring zet alles weer recht bij het eindresultaat. Wat Jacamon met een pc klaarspeelt is werkelijk ongelooflijk. In se is hij een eerder beperkt tekenaar die zijn wat statische tekeningen met een computer kan laten leven en bruisen. Vooral bij scènes in de jungle blinkt hij uit in bijna overdadige kleurexplosies.

Sinds deel vijf van De Killer, waren Jacamon en Matz begonnen aan de SF-reeks Cycloop, waarvan tot nu toe twee delen verschenen. Deze bracht echter niet het verhoopte vervolgsucces na De Killer, waardoor de toekomst van deze vierdelige SF-reeks onzeker lijkt. Tekenaar Jacamon heeft het momenteel te druk met De Killer, dus zou Matz uitkijken naar een vervanger om het verhaal toch tot een goed einde te brengen. Momenteel is het allemaal echter nog koffiedik kijken en afwachten wat de reacties zullen zijn op deze Modus Vivendi. Wat ons betreft maakt De Killer alvast een meer dan geslaagde rentree en is dit zesde deel van even grote kwaliteit als de voorgaande delen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

18 − vier =