Trunk 1 :: De Onbekende Soldaat (Oosterveer & Ritstier)

Met ons eeuwige jongenshart denken we vol warmte terug aan de frisse inspectrice Claudia Brücken, de stripheldin die begin jaren negentig enkele avonturen beleefde bij uitgeverij Lombard. Auteurs Minck Oosterveer en Willem Ritstier hebben ondertussen niet stilgezeten en stellen nu een nieuwe reeks voor, Trunk.

Met de krantenstrips Zodiak en Nicky Saxx bouwen tekenaar Minck Oosterveer en scenarist Willem Ritstier als een waar koningskoppel de laatste jaren aan hernieuwde belangstelling voor hun werk. Oosterveers begenadigde realistische stijl leent zich uitstekend voor deze klassieke pulpverhalen die baden in een retrosfeer. Het formaat van de krantenstroken lijkt de tekeningen soms echter te omknellen en de spectaculaire pagina’s in Trunk lijken dan ook de gelegenheid voor Oosterveer om nog eens visueel uit te pakken.

Via de horror-bloemlezing Bloeddorst kwamen ze op het idee voor deze campy huurling met het kwellende verleden. Ze besloten in samenspraak met uitgeverij Bee Dee om een contract voor drie albums aan te gaan. De Onbekende Soldaat is het daar het eerste resultaat van en biedt werkelijk alle bekende ingrediënten die ook strips als het Amerikaanse Hellboy zo genietbaar maken. De vampiers en de nazifiguren vliegen je om de oren en maken dat deze horrorstrip toch erg vermakelijk en zelfs grappig blijft. De auteurs nemen het allemaal niet al te serieus en dat maakt Trunk net zo’n fijn album.

Natuurlijk helpt ook Oosterveers elegante klassieke stijl. Amerikaanse iconen als Alex Raymond en Milton Caniff lijken wel een erfgenaam gevonden te hebben in de persoon van deze Nederlander. Het blijft een mysterie waarom hij nog niet eerder een doorbraak naar het grote publiek heeft weten te forceren. Zou het kunnen dat hij enkele decennia te laat geboren werd? Wij willen die gedachte zeker uitbannen, en een sterk album als Trunk helpt daar natuurlijk bij.

Het verhaal dat Willem Ritstier hier brengt, houdt het niet bij een sfeervolle horror-vertelling. Hij gaat volledig uit de bocht, en dit met een vette knipoog. Ritstier maakt van Trunk ook een echt personage door het rondstrooien van verschillende hints naar diens verleden. Hopelijk vormen deze hints aanzetten voor verhaallijnen in de komende delen. Trunks mysterieuze armprothese bijvoorbeeld, waarvan de vorm verandert naargelang het gebruik dat hij ervan maakt, blijft voorlopig een duister geheim. En zo zijn er nog tal van vondsten die ons zeker doen terugkeren voor deel twee. De auteurs kennende zullen we daar overigens niet al te lang op moeten wachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × 4 =