Seabear :: The Ghost That Carried Us Away

Nog voor Seabear goed en wel de kans kreeg om uit de anonimiteit te treden, had de IJslandse band al grote veranderingen achter de rug. In no time transformeerde Sindri már Sigfússons onemanshow namelijk in een jolig zevenkoppig collectief. Een uitbreiding die niet enkel de folky tonen maar vooral de bekendheid van Seabear wel eens ten goede kan komen.

Een paar jaar geleden bracht Sigfússon in eigen beheer al het album Singing Arc EP uit onder de naam Seabear. Enkele oplettende critici spraken toen al hun lof uit over ’s mans slaapkamermuziek maar daar had het publiek duidelijk geen oren naar. Met The Ghost That Carried Us Away — en de verleidelijke speelsheid die een uitgebreid Seabear tegenwoordig uitstraalt — hoopt de groep nu wel tot de modale muziekliefhebber door te dringen.

Dat Sigfússon en zijn vrienden er vooral veel plezier in hebben, mag duidelijk zijn uit wat ze op The Ghost That Carried Us Away te berde brengen. Van het artwork, over de teksten, tot het koortje in "Libraries" toe, alles — werkelijk alles — op dit album ademt een onvervalste kindervreugde uit. Het zal dan ook geen wonder heten dat referenties aan Sufjan Stevens — die kleurrijke arrangementen —, Belle And Sebastian — dat gevoel van jeugdige onschuld — en zelfs een ouderwets muziekdoosje — dat magische getokkel — komen bovendrijven.

Van zijn voorgangers onthield Sigfússon dan weer de etherische sfeer die maar al te vaak over Scandinavische muziek lijkt te hangen, al heeft hij daarin al heel wat gesnoeid sinds Singing Arc EP. "Cat Piano" bewijst dan ook dat die laaghangende mist in combinatie met enkele verborgen zwierige tonen vooral betoverend klinkt, terwijl het zogezegd ambiente ge’ah ah’ van het achtergrondkoortje in "Owl Waltz" en "Hospital Bed" dan weer zo sterk naar Sufjan Stevens ruikt dat het bijna beschamend is.

Bijna, want het werkt nu eenmaal. Ondanks de overduidelijke invloeden klinkt Seabear nog steeds als Seabear en brengt de groep stuk voor stuk goede nummers. Wat The Ghost That Carried Us Away dan weer wel mist, is de onbezonnen aanstekelijkheid van Belle And Sebastian en de pure overtuigingskracht van Seabears eigen "Drunk Song", al zal de happy uitstraling van zowel de groep als Sigfússons artwork dat aanvankelijk verstoppen.

Door een gebrek aan variatie — de onmiskenbare aantrekkingskracht van het uptempo "Libraries" buiten beschouwing gelaten, is het niet moeilijk alle nummers over eenzelfde kam te scheren — kan Seabear echter niet lang verbergen dat dit geen album is dat wekenlang ongestraft in de cd-speler kan blijven draaien, maar veeleer een licht digestief dat bij voorkeur op een solitaire, nostalgische herfstavond verbruikt wordt. Iets om van te genieten, maar met mate.

Seabear speelt samen met múm op 9 december in het nieuwe Open Circuit-pand 'Koloniale Waren', Koningin Astridlaan 85 in Hasselt.

http://www.seabearia.com
http://www.seabearia.com
Morr Music

verwant

Sóley :: Ask The Deep

Het is alweer vier jaar geleden dat Sóley Stefánsdóttir...

Broadcast 2000 + Seabear :: 12 mei 2010, Botanique

Soms kun je in één oogopslag zien of een...

Seabear :: We Built A Fire

In 2007 was het IJslandse Seabear met het charmante...

Iceland Airwaves :: Seabear + Jóhann Jóhannsson + Amiina :: 15 februari 2008, Bozar

Wie dacht dat het muzikale bewind van Scandinavië stilletjes...

Seabear :: The Ghost That Carried Us Away

Voor ers van: kampvuurmuziek, Eels en fluisterpop uit IJsland. Dat er...

aanraders

ILA :: Ayna

Het was met verbetenheid dat Ilayda Cicek zich met...

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

recent

Challengers

Nadat hij in de vroege jaren 2000 enige furore...

Mother’s Instinct

Mother’s Instinct is een gepolijste remake van het Franstalige...

JD Morvan / Victor Matet / Cesc & EFA :: Vaarwel Birkenau

Vaarwel Birkenau toont de Holocaust van binnenuit. Overlever Ginette...

ILA :: Ayna

Het was met verbetenheid dat Ilayda Cicek zich met...

Mr. & Mrs. Smith – Seizoen 1

Donald Glover komt soms een beetje over als een...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in