Mark Sultan :: The Sultanic Verses

Waar is de tijd dat Mark Sultan als lid van The Spaceshits met een zwarte kap over zijn hoofd over de podia scheurde? Ook nadat hij zijn tweede groep, Les Sexareenos, opgeborgen had, hield Sultan zijn identiteit onder het pseudoniem BBQ nog heel even geheim, maar vandaag vertoont hij zich open en bloot met een plaat onder eigen naam: The Sultanic Verses.

Mark Sultan is een artiest waarvoor de term garagerock een veel te algemene beschrijving is. Sultan beschouwt zichzelf immers als een jukebox punker en wie zijn platen beluistert, begrijpt waarom. Sultans projecten klinken alsof een paar rebelse jongelui grootvaders platen hebben beluisterd en daar vervolgens inspiratie uit hebben geput om punksongs te maken. Het resultaat klinkt echter niet als mosh-muziek, maar eerder als wilde rock-‘n-roll waarop je kunt dansen alsof je leven ervan afhangt.

De man zou zichzelf natuurlijk niet zijn als er van zijn grootste liefhebberij op The Sultanic Verses weinig te merken zou zijn. Met het openingsnummer “Beautiful Girl” stelt hij zijn publiek echter meteen gerust: het is het type song waarbij er spontaan herinneringen aan meisjes in minirokjes en wild rock-‘n-rollgedans met bijhorende halsbrekende toeren naar boven komen.

Maar Sultan houdt het daarmee niet voor bekeken. Wanneer hij in hetzelfde “Beautiful Girl” een klein speelgoedorgeltje met een piepende gitaar in harmonie laat klinken, besef je dat hij met zijn nieuwste telg op meer uit is. Iets dat door het koppig herhalen van zijn nieuwe trucje in liedjes als “100 Little Women” en “We’re Sinking” bevestigd wordt.

De grootste verrassing laat op zich wachten tot op het einde van de plaat. In “Unicorn Rainbow Odyssey” laat Sultan met het zangeresje Jena Roker immers een flinke scheut The Velvet Underground op het publiek los. Of het de aankondiging van een nieuw tijdperk betekent, blijft een raadsel, maar het is wel een feit dat het nochtans niet onverdienstelijke nummer naast de rest van het materiaal een beetje eenzaam staat te wezen.

In het bij het album bijgevoegde biotekstje maakt Sultan naast The Velvet Underground en Buddy Holly nog melding van Brian Eno en Phil Spector. Het zijn vooral referenties met betekenis voor Sultans eventuele nieuwe plannen. Voor het feitelijke geluid van The Sultanic Verses zijn ze veel minder relevant. In “Je Ne Savais Pas” hoort u immers net zo goed een jonge, experimentele Jacques Dutronc en van hem ontbreekt er in Sultans lijstje ieder spoor.

Het is een geluk dat een beroerde inschatting van de eigen capaciteiten niet noodzakelijk tot een mindere plaat hoeft te leiden. Met The Sultanic Verses klinkt Sultan immers enerzijds nog even goed op dreef als met The King Khan & BBQ Show, terwijl hij anderzijds voorzichtig nieuwe horizonten verkent. Het is in ieder geval eens iets anders dan een artiest die eerst fouten moet maken om eruit te kunnen leren.

http://marksultan.com/
http://marksultan.com/
In The Red Records

verwant

The King Khan & BBQ Show :: Bad News Boys

Blacksnake en BBQ, respectievelijk de koning en de sultan...

Mark Sultan :: Whatever I Want, Whenever I Want

Een paar jaar geleden besloot garagerocker Mark Sultan, beter...

Mark Sultan :: $

Er bestaan nog consequente musici. Artiesten waarvan het nieuwe...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Maria Montessori

Tegelijk een feminist én een moeder zijn was geen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in