Howe Gelb :: Sno Angel Like You

"De rechte weg zal mij niet van punt A naar punt B brengen", moet ancien Howe Gelb ooit hebben gedacht en hij begon j´ren geleden aan een grillig en kronkelend parcours dat via talloze omwegen, vreemde koerswijzigingen en oneindig veel projecten tot een eigenzinnige carrière leidde met als (voorlopig) artistiek hoogtepunt het recent verschenen Sno Angel Like You.

Tekenend voor Gelbs muzikale zwerftocht is dat de songschrijver uit Tucson, Arizona ondanks zijn duidelijk aanwezige talent altijd een moeilijk te doorgronden cultfiguur is gebleven die nooit commercieel is doorgebroken. Zijn band Giant Sand heeft nooit het dollarsucces gekend dat zijn ex-bandmates Joey Burns en John Convertino wél kennen met Calexico en over de cd-verkoop van zijn verschillende zijstappen (we denken in onwillekeurige volgorde aan The Band Of Blacky Ranchette, Op8, Friends Of Dean Martinez, Arizona Amp And Alternator, de soloplaten) zouden we een boom kunnen opzetten, maar dat gaan we niet doen omdat Gelb nu wel eens dé plaat van zijn leven zou kunnen hebben uitgebracht.

De eerste aanblik oogde al veelbelovend: de hoes van Sno Angel Like You is een foto van een afgelegen chalet in een sneeuwlandschap; alsof Gelb wou aangeven dat hij meer in huis heeft dan alleen maar de broeierige woestijnklanken die we van hem gewoon zijn. Noem het gerust een wat vergezochte interpretatie — ’s mans nieuwste worp is simpelweg opgenomen in Ottowa, Canada (vandaar ook Sno Angel: uit te spreken als snow angel) — maar toch: Jeremy Gara, drummer van het alom geprezen Arcade Fire, mocht zijn kit op een zeer muzikale manier ten dienste stellen van de songs en dat het klinkt, bekronen we met een lovend "Verdomd goed". En dan hadden we het met u ook graag gehad over het Canadese gospelkoor Voices Of Praise (gospel! U leest het goed.) dat de muziek op Sno Angel Like You treffend naar hogere regionen stuwt zonder het karakter van Gelbs bluesy americana ooit uit het oog te verliezen: een bezielde hoogmis van goede smaak heet dat dan.

Op geen enkel moment neemt de samenwerking té religieuze proporties aan. Een zegen, want Gelb blijft ook hier, omgeven door een koor, op zijn best in een vertrouwd in het oor klinkend rafelig decor. Gewapend met zijn korrelige stem en een ongepolijste gitaar die niet vies is van weerhaken, voorziet hij in der haast gepende nieuwe nummers, ouder werk en drie songs van zijn overleden soulmate Rainer Ptacek van een ongedwongen gospeljas. Klasse!

"In loving memory of Jette Marianna Skov Albertsen" lezen we in de credits. De overleden moeder van Gelbs Deense vriendin had zich geen mooier eerbetoon kunnen inbeelden. Howe Gelb komt mét het Voices Of Praise Gospel Choir naar Les Nuits Botaniques op 7 mei. Uw dienaar hoopt van u hetzelfde.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × drie =