A Hawk And A Hacksaw and The Hun Hangar Ensemble :: A Hawk And A Hacksaw and The Hun Hangar Ensemble

Meer en meer ontdekken jonge muzikanten de Oost-Europese tradities, en zeker de gipsyvariant ervan staat tegenwoordig volop in de belangstelling. Vaak wordt die ook nog eens gemixt met allerlei andere genres. Zoals bij het Amerikaans folkduo A Hawk And A Hacksaw, dat in een bijzonder boeiend samenspel de confrontatie aangaat met het Hongaars The Hun Gar Ensemble.

A Hawk And A Hacksaw — het duo Jeremy Barnes en Heather Trost — mag dan zo Amerikaans zijn als stars en stripes, hun wortels liggen diep verborgen in de Europese schatkamers van de betere volksmuziek. De samenwerking met het traditionele Hun Hangar Ensemble mag dan ook geen verrassing heten.

Hun titelloze debuut bestaat grotendeels uit instrumentale Hongaarse traditionele deuntjes die al decennialang gespeeld worden. De nummers barsten van de weemoed en melancholie en zijn toch soms bijzonder opzwepend. Zeker wanneer Trost de snaren van haar viool beroert, levert dit ijzersterke momenten op. Ze laat haar viool spreken en roept er verschillende stemmingen mee op. Het mooiste voorbeeld is de liveregistratie van "Romanian Hora And Bulgar" dat start met een bijna wenende viool en een basaal accordeongeluid maar door halverwege enkele tandjes bij te steken de dramatische sfeer omtovert in een uitgelaten gevoel.

De Hongaarse muziektraditie blijkt er eentje te zijn die vele gezichten kent. Elk van de acht nummers op dit album klinkt anders en elke keer is het weer een andere instrument dat de boventoon voert. Zo bepaalt de Hongaarse doedelzak afsluiter "Dudanotak". Kan een Schotse doedelzak soms al aardig op de zenuwen werken, dan doet de Hongaarse variant hier qua nervositeit nog een schepje bovenop, dit staaltje blijkt niet het sterkste moment van het album.

Het is prijzenswaardig dat oude vergeten folklore traditionals nieuw leven wordt ingeblazen, zoals bijvoorbeeld eerder Bruce Springsteen dat deed met Amerikaanse volksmuziek. Het probleem is echter dat sommige dingen hun zeggingskracht reeds lang verloren hebben, zoals het Hongaarse doedelzakgebeuren getuigt. Op sommige momenten slaagt de combinatie van A Hawk And A Hacksaw met The Hun Gar Ensemble er niettemin wél in om de oude traditionals ook nu nog relevant te laten klinken. Ook de eigen nummers "Kiralay Siratás" en "Zozobra" klinken in het Balkanjasje helemaal niet verkeerd en passen helemaal in de huidige vloedgolf van Balkanmuziek die over ons heen komt.

Vergeet even de passages van de al te gedateerde doedelzak of cymbalom (traditionele gesnaarde percussie) en je zult de schoonheid van sommige nummers kunnen ontdekken. Dan hoor je dat er prima muzikanten aan de basis hebben gestaan van dit album en dat wanneer diepgewortelde folklore muziek uit vervlogen tijden nieuw leven wordt ingeblazen dit vele emoties kan oproepen, van ontroerende melancholie tot ongeremd zigeunerfeest.

http://www.brokenheartfoundation.org.uk/hawk/
http://www.brokenheartfoundation.org.uk/hawk/
Leaf

verwant

Lisa Germano + A Hawk And A Hacksaw :: 9 april 2013, Handelsbeurs

Wat Lisa Germano en het duo A Hawk And...

A Hawk And A Hacksaw :: You Have Already Gone To The Other World

Het is nog altijd schrikken als je leest dat...

A Hawk and a Hacksaw :: 19 maart 2011, Botanique

U kent ze vast wel, die muzikanten in het...

A Hawk and a Hacksaw :: Délivrance

Met Gulag Orkestar fietste Zach Condon zich als jonge...

aanraders

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Constant Permeke in tegenlicht :: Permekemuseum, Jabbeke

In 2020 sloot het Permekemuseum voor een grondige renovatie...

Zap Mama

25 april 2024De Roma, Borgerhout

Teddy Swims

25 april 2024Trix, Antwerpen

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in