Arthur The King

Uitgerekend in de week dat Joe Camp – de man achter de beroemde Benji-films van Disney uit de jaren negentienzeventig en -tachtig (er zijn ook vreselijke latere reboots) – kwam te overlijden, verscheen in de Amerikaanse zalen een zoveelste incarnatie van het soort “’s mans beste vriend is de hond”-films dat vlot de hartsnaren moet beroeren. Als dat dan ook nog eens gecombineerd wordt met een inspirerend verhaal over sport en het overwinnen van tegenstand, dan kan je er zeker van zijn dat dat in een bepaald soort Amerika een geheid succesverhaal wordt. Dat bleek ook toen de film het bij release erg slecht deed over het geheel genomen, maar bijzonder goed in het zuidwesten van de VS, waar dit soort sentimentele americana dan weer heel erg aanslaat.

Kassaresultaten terzijde gelaten, kan je echter niet anders dan vaststellen dat dit door de schouders van Mark Wahlberg gedragen avontuur een absolute miskleun is. Vaag gebaseerd op waargebeurde feiten, verhaalt Arthur The King hoe een team dat deelneemt aan wat ‘adventure team racing’ genoemd wordt – uiteraard zijn het underdogs – alle moeilijkheden overwint en daarbij geholpen wordt door een hond die hen honderden kilometers lang bijstaat nadat ze hem een paar gehaktballen geven bij de start. Bon, we nemen dat uiteraard met een flinke korrel zout, maar het geeft je al een idee van het “van-dik-hout-planken-zagen”-soort stroperigheid waar de film in grossiert. Spilfiguur is Michael (Wahlberg), die een vorige poging op winst zag mislukken en nu met een onwaarschijnlijke groep toch nog probeert zijn naam te vestigen in de sport. “De hond en de man zijn eenzaten en groeien naar elkaar toe”, verwoordde een Amerikaanse criticus het en dat is inderdaad zowat de meest generische omschrijving die je kan geven van deze doorzichtige ‘feelgood’ film.

Met de juiste mensen achter de camera had dat wat kunnen opleveren, maar op dat vlak zit het in ieder geval het meest verkeerd. Regisseur van dienst is namelijk Simon Cellan Jones, een man met een achtergrond in televisiewerk voor streamers en dus een specialist in vlakke esthetiek en voorgekauwde emoties. Hij wordt bijgestaan door fotografieleider Jacques Jouffret, die recent nog verantwoordelijk was voor de eindeloze reeks vervelende drone-shots in Gran Turismo. Ook ditmaal kan hij maar niet genoeg krijgen van het scheren langs en over personages, deze keer aangevuld met zwalpend handheld camerawerk voor de hond en de sportieve uitdagingen. Wahlberg van zijn kant kijkt vooral stuurs voor zich uit, tot uiteraard het script verlangt dat dat verandert en hij die ene uitdrukking vervangt door een andere: weemoedig naar de viervoeter staren.

Arthur The King levert daarmee precies wat we ervan verwachten: mierzoet sentiment zonder de minste esthetische waarde, hapklaar vermalen om vooral zonder de minste tegenstand door de strot van de kijker te kunnen worden geramd.

2
Met:
Mark Wahlberg, Simu Liu, Ali Suliman
Regie:
Simon Cellan Jones
Duur:
107'
2024
USA

verwant

Ted 2

Toen Seth MacFarlane iets meer dan een jaar geleden...

Transformers: Age of Extinction

Je kan een film slecht vinden en daarmee is...

Pain & Gain

Zo ziet het er dus uit wanneer Michael Bay...

Broken City

De prijs voor grappigste pruik van het jaar mogen...

Ted

Knuffelberen hebben nooit echt een belangrijke rol gespeeld in...

aanraders

Drive-Away Dolls

Nadat ze decennialang als tandem de filmwereld verrijkten met...

Dream Scenario

‘Nicolas Cage is de enige acteur sinds Marlon Brando...

Evil Does Not Exist (Aku wa sonzai shinai)

Films zijn doorgaans gebaseerd op een sterk verhaal, of...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

La Chimera

De in Toscane geboren scenariste/regisseuse Alice Rohrwacher vestigde op...

recent

Constant Permeke in tegenlicht :: Permekemuseum, Jabbeke

In 2020 sloot het Permekemuseum voor een grondige renovatie...

Zap Mama

25 april 2024De Roma, Borgerhout

Teddy Swims

25 april 2024Trix, Antwerpen

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in