alt-J :: Relaxer

82799588

Beloftevol debuut, laaiend enthousiaste pers en publiek. Matige opvolger, beetje afwachtende houding links en rechts. Vervolgens een zeer middelmatige plaat. Tja, hoe lang gaat het krediet dat je met je wonderlijke debuut opbouwt eigenlijk mee?

Lang, blijkbaar. Dat alt-J nu al twee platen op rij behoorlijk afziet van het maken van avontuurlijke én aanstekelijke muziekjes ten voordele van middle of the road– dan wel te ver gezochte deuntjes, houdt de groei van het trio blijkbaar niet tegen. De Britten zijn headliner op flink wat zomerfestivals, maar het valt te betwijfelen dat daar de vlam in de pan zal slaan met de nieuwe songs. Op Relaxer doen ze namelijk exact dàt: een relax streepje geluidsbehang afleveren.

Nochtans. Opener “3WW”, een nummer dat toen het enkele maanden geleden voor het eerst gelost werd vooral eindeloos leek, blijkt bij elke luisterbeurt te groeien en werpt zich ondertussen op tot sfeervolle én beloftevolle track.
Helaas is het vet daarna al van de soep. “In Cold Blood” heeft ook wel wat, maar biedt niks nieuws. De song is vintage alt-J: gitaartjes en drums die aanzwellen, Joe Newman die iets compleet onverstaanbaar mompelt (of zingt hij écht “my balls in the summersun”?), waarop het hele gezelschap lalalala antwoordt.

Next: “House Of The Rising Sun”. Toen Relaxer aangekondigd werd voer voor online speculatie: een cover? Of een nieuwe song, met een titel waarvan de muzikale geschiedenis zo zwaar weegt als een molensteen? Een beetje beiden: alt-J doet van deconstructivisme met het bestaande lied. Interessant, dat wel.

Vervolgens wordt het echter heel moeilijk de aandacht vast te houden. Buiten schijnt de zon en binnen kabbelen nog een handvol tracks voorbij. Geen enkele daarvan kan als vervelend, slecht of beschamend weggezet worden. Maar nergens valt iets op te merken waardoor je denkt: ja! Fuck! Opnieuw! “Last Year” kan probleemloos bloedmooi genoemd worden, maar dan vooral als wiegeliedje. Op deze manier wordt het een hele klus bewust het einde van de plaat te halen.

Dat klinkt negatief en zo erg is het natuurlijk ook weer niet: Relaxer is op zich een prima plaatje, acht songs die probleemloos op de achtergrond voorbij kunnen kabbelen wanneer de familie langskomt voor een zomers tuingebeuren. Maar dat is niet waar je op hoopt bij een band die in het verleden met enkele schitterende singles de lat voor zichzelf bijzonder hoog gelegd heeft.
Vermoedelijk zal het drietal nog wel een festivalzomer lang kunnen teren op die oude successen, maar vroeg of laat wordt de druk om opnieuw met iets even awesome op de proppen te komen zo groot dat het buigen of barsten wordt. Tot het zover is: relax!

Alt-J speelt zondag 2 juli op Rock Werchter als co-headliner.

5
http://www.altjband.com
PiaS
CooP

verwant

Best Kept Secret 2022 :: Minder drank, meer aardrijkskunde

Eindelijk. Geen woord past beter na drie jaar afwachten,...

Alt-J :: The Dream

Hoewel Alt-J tien jaar geleden met haar debuutalbum An...

16x nieuw voor Rock Werchter

Pixies komen naar Rock Werchter 2022. En Queens Of...

21 namen voor Rock Werchter 2021

Een uitzonderlijk Rock Werchter-weekend is voorbij. Waren er niet...

GOODBYE 2017 : Alt-J :: Adeline

Even ogenschijnlijk vernietigend als This Is All Yours (op...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Woods jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in