GOODBYE 2017 : Alt-J :: Adeline

Even ogenschijnlijk vernietigend als This Is All Yours (op Metacritic haalt het album met 70 procent maar één puntje minder dan het debuut) werd hij niet ontvangen, maar het derde album dat tien jaar na oprichting van de band werd uitgebracht zal niet hoog in eindejaarslijstjes opduiken. En toch herbergt Relaxer enkele pareltjes.

De grote troef van An Awesome Wave was niet zozeer of louter de paar ijzersterke songs die over het album verspreid stonden, maar de andere nummers die op zichzelf ook hun mannetje wisten te staan en na enkele luisterbeurten al evenzeer hun plek in de speellijst hadden verworven. Die uitschieters ontbraken volledig op de tweede plaat, die degelijk doorkabbelde zonder zichzelf echt te laten opmerken. Met Relaxer komen de `hits` opnieuw aan bod maar wat er tussen opduikt is helaas niet meer dan vulsel en onnozele spielereien, de moeite van het vermelden nauwelijks waard. Het mag veelzeggend heten dat de Shade Code Orange Mix van “Hit Me Like That Snare” het origineel mijlenver achter zich laat. Harcore band Code Orange, die verantwoordelijk is voor de mix, leverde overigens ook puik werk af met die andere mix: “Adeline”. Zij het dat het origineel hier een late smaakmaker van Relaxer betreft.

Naar de tweede helft van de plaat verbannen, staat “Adeline” op een eenzame hoogte tussen enkele weinigzeggende tracks. De band omschreef de song op Twitter als volgt: “a Tasmanian devil falls in love with a woman as he watches her swim. The song describes his feelings toward her as well as his realization that he cannot be with her.” Het nummer is – conform Alt-J`s “succesformule” – opgebouwd uit verschillende (al dan niet weerkerende) laagjes en doordacht geplaatste samenzang die het geheel een melancholische, emotionele lading geven. Deze wordt prachtig gepareerd door de fragiele tekst die treffend het verlangen maar ook de onmacht van de Tasmaanse duivel verbeeldt, (“where the devil`s jaws are far too weak to tear you away”) terwijl hij toekijkt hoe Adeline elke ochtend nietsvermoedend tijdens het baden een oud Iers lied zingt (“My Adeline was swimming, sweet Adeline was singing”). Wat de liefdesparabel evenwel definitief optilt is de manier waarop de duivel Adelines geluk bezingt in het besef dat ze nooit samen kunnen zijn (“I wish her well”). In deze tijden van #metoo een sterkere boodschap dan gelijk welk opiniestuk.
Om afscheid te nemen van 2017 presenteert in december elke dag een enolamedewerker zijn of haar song van het jaar. De volledige lijst beluistert u hieronder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

11 − 3 =