Pilod :: Black Swan

82804719

Het eerste album van het Leuvense trio Pilod heet dan wel Sunny Forecast, maar ons kunnen ze niks wijsmaken. Pilod speelt herfstmuziek. Songs voor lege stranden en winterwandelingen, met een geselende wind als enige gezel en een melancholie die voortdurend mee over de schouders kijkt. Dat kreeg op de debuutplaat een mooie invulling en wordt nu al even prangend verder gezet.

Valerie Stoens liet in 2014 het drumzitje aan Geert Luyts, maar het heeft de herkenbare sound van de band eigenlijk niet zo sterk door elkaar geschud. Zanger en gitarist Frédéric Baervoets en bassist Christophe Vandewoude hebben nog steeds een patent op die Spartaanse interactie, die ook Luyts als gegoten zit. Vanaf het zachte getokkel van opener “Lion Ego” weet je ook onmiddellijk dat je beland bent in een grijs verhaal, vol schaduw en emotie. De rol van die gitaar is trouwens opvallend. Het is hier geen uitbundige akkoordenmachine of denderende rifffabriek, maar een penseel van textuur en spanning.

Dat voert het trio ook onherroepelijk terug naar de jaren negentig, toen uiteenlopende bands als Fugazi, June of 44, Blonde Redhead en, dichter bij huis, Reiziger in de weer waren met songs die vaak meer met aangehouden spanning dan met ontlading te maken hadden of meer met suggestie dan met emotioneel exhibitionisme. De ontmantelde rock van Pilod is soms gortdroog, vaak melancholisch, en altijd monochroom. Het is geen muziek van plezierige, botsende energie of goedkoop scoren, maar wel onder de huid kruipen en daar een ravage aanrichten. Herkenbaar, maar daarom nog niet geruststellend. En hier en daar toch voorzien van een verrassende kleur, zoals met de bugel in “Black Island” of de drumcomputer en de cello van “Foundations”.

Ze hebben van die songs die een mens niet vrolijker maken en vaak blijven hangen in de druilerige sfeer aan de andere kant van het raam. De terneergeslagen klanken die doorheen Black Swan opduiken en de onheilspellende ruis van “Level 4”, zouden een mens helemaal in een staat van verdoving kunnen brengen, als er nu en dan niet een moment van wakker schieten of tumult in kwam. Ondanks dat koppig trage ritme en die amper onder controle te houden emotie, zit in “Level 4” ook een venijnige passie die nu en dan – via kervende gitaar of ontzette schreeuw – mag ontglippen. Het zijn die momenten die van Black Swan een succes maken.

Maar het moet natuurlijk ook niet allemaal kommer en kwel zijn. Met het sober roterende “Victory At Hand”, het krappe en strakke “The Heart” en het verassend catchy “Blind Date” wordt in poppier regionen uitgehangen. Iets dat ook al geprobeerd werd met de prima titeltrack, die hun liefde voor weerspannige gitaarrock én Duysterparels knap weet te verenigen. Een hit zullen ze er niet mee scoren – dit is immers muziek die intussen ook al naar de marge van de rock-‘n-roll verkast is -, maar het heeft wel een paar troeven in huis die ervoor zorgen dat het ook morgen nog iets kan betekenen: integriteit en een eigen karakter.

Wie volledig aangepast is aan deze tijd, de waan van de dag, het tempo van deze dolgedraaide carrousel, die heeft waarschijnlijk geen boodschap aan de franjeloze muziek en introspectie van Pilod. Deze band is vrij van gimmicks en betekenisloos gedoe. Wie anderzijds graag al eens een stap terug (of opzij) zet, of net een alternatief zoekt voor de kermis, is misschien aan het juiste adres. Als Sunny Forecast hun visitekaartje was, dan is Black Swan de compacte en uitgepuurde verderzetting daarvan.

http://www.pilodband.com/
https://pilod.bandcamp.com/album/black-swan
Eigen beheer

verwant

Isbells

21 oktober 2021De Roma, Borgerhout

The Great Vine :: In The Moment

Een nieuwe regering mag ons landje voorlopig misschien niet...

Isbells

20 juli 2019PIT Festival, Sint-Truiden

Truiens PIT Festival klaar voor tweede editie

De eerste editie van PIT festival trok vorig jaar...

Isbells en Ertebrekers op PIT Festival

Op zaterdag 20 juli is het PIT Festival in...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in