Peter Buck :: Warzone Earth

Zijn magnum opus, zo noemt Peter Buck zijn nieuwste plaat Warzone Earth,. Een grapje natuurlijk. Zoals zo ongeveer alles wat de man solo uitvoert om te lachen is. Wat niet betekent dat er zo nu en dan geen fraaie songs te bespeuren vallen.

Tenminste: voor wie zijn verwachtingen enigszins naar beneden bijstelt en van Buck niks verwacht dat ook maar in de verste verte een vorm van tijdloosheid in zich draagt. Het wordt voorspelbaar, ook bij de vorige platen was dit de stelregel, maar Buck wil zich vooral vermaken. In sommige gevallen doet hij dat op zo’n manier dat de vonk overslaat op de luisteraar, maar soms slaat hij de bal dusdanig mis dat een zoektocht noodzakelijk lijkt.

Neem wat dat betreft gerust het ronduit vervelende “Lately I’ve Been Hanging Out at Home”. Ook openingstrack “I Hate My Life and the Way I Live” kan niet echt op eeuwigheidswaarde betrapt worden. Beter is het gesteld met “The End is Still Unclear”, dat kan bogen op een heerlijk waaierende gitaarpartij. Ook in “Headfull of Rain” laat Buck blijken dat hij zijn instrument beheerst, een kunde waar hij de laatste jaren slechts mondjesmaat mee uitpakt. Hier is het echter raak en valt, begraven onder een laag lawaai, de kenmerkende jinglejangle-gitaar te ontwaren die ooit Bucks muzikale handtekening vormde. Het nummer kan bovendien uitpakken met een meezingbaar refrein, waardoor het zich onderscheidt van zowat de rest van het solo-oeuvre van de man. Dat zijn ondertussen toch ook alweer drie langspelers.

Eveneens vermeldenswaardig is “Saturday Sunday Monday”, ondanks zijn kige tekst. Het nummer mixt plechtstatige gitaarklanken die knipogen naar The Shadows met percussie waar The Velvet Underground trots op zou zijn. Dat Buck ook zijn piratenstem in de strijd gooit, moet je er dan maar bijnemen.
Dan liever de vocalen die Jeff Tweedy aflevert op het afsluitende, akoestische “World Spins Around You”. Gezien de snelheid en het gemak waarmee Buck – vaak zeer tijdelijke – samenwerkingen aangaat, zou het misschien een goed idee zijn voor de heren om de samenwerking te verlengen.
Ook Krist Novoselic is trouwens van de partij op Warzone Earth: op Long Time Dead zorgt de man voor de baslijnen, maar als het niet in de liner notes vermeld stond, was het vermoedelijk onopgemerkt gebleven.

Net zoals heel deze plaat hoogstwaarschijnlijk, zoals zijn voorgangers, grotendeels onopgemerkt zal blijven. Dat hoeft geen drama te zijn, maar het wordt mogelijk hoog tijd dat Buck opnieuw platen maakt die langer blijven boeien dan enkele luisterbeurten.

Peter Buck speelt in februari op Cross Linx.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

14 + 13 =