Peter Bjorn And John :: Seaside Rock

Op hun vierde plaat gooien Peter, Bjorn And John het over een heel andere boeg dan we van het trio gewend zijn. Alle vertrouwde elementen vliegen overboord, ten voordele van wat je muziek voor politiefilms uit de sixties zou kunnen noemen.

Tijden veranderen, ook in de muziekwereld. Peter, Bjorn en John brengen hun nieuwe, vierde langspeler enkel digitaal uit. Digitaal in de zin van etjes en eentjes die van het internet gehaald dienen te worden. Vertrouwde cd-schijfjes zijn er niet van Seaside Rock. In de VS worden 5.000 stuks op vinyl geperst en ook in thuisland Zweden en het Verenigd Koninkrijk liggen ouderwetse elpees in de winkel. De rest van de wereld moet het doen met bestandjes op de harde schijf. Er kan tot Sint Juttemis gediscussieerd worden over de voor- en nadelen van zo’n aanpak, maar het is sowieso een spijtige zaak dat het prachtige hoesje van Seaside Rock hier niet in de rekken te vinden zal zijn.

De muziek dan. Seaside Rock heeft de zware klus als opvolger te fungeren voor doorbraakplaat Writer’s Block. Al in de eerste minuut van Seaside Rock wordt duidelijk dat wie zat te wachten op een nieuwe lading hitjes en heerlijke poptracks zoals respectievelijk "Young Folks" en "Amsterdam", er aan is voor de moeite. Met deze plaat slaan de drie Zweden radicaal een nieuwe richting in.

Om te beginnen is Seaside Rock een nagenoeg volledig instrumentale plaat. Onder meer daardoor klinkt het groepsgeluid compleet anders dan wat we gewend zijn van de drie voorgangers. De hippie-achtige sixitiespop heeft plaats gemaakt voor iets dat zich laat omschrijven als een combinatie van Isaac Hayes’ bijdrage aan de prent Shaft en de experimentele soundtracks zoals die weleens weerklinken tijdens kunstzinnige films.

Kortom,cinematografische muziek. En dan nog wel van het soort waar je even voor moet gaan zitten. Tot de klanken van "Next Stop Bjursele" komen aanrollen en de aanvankelijke geluidsbrij zich ordent tot een intrigerend muzikaal palet dat een ode van de drie Zweden is aan de dorpjes waar ze, vaak ondergedompeld in verveling, hun jonge jaren doorbrachten. En hoe kan je beter een saluut brengen aan iets dat je zeer dierbaar is dan met een volkomen unieke plaat?

De enige gesproken klanken die op Seaside Rock weerklinken, zijn verhalen in de dialecten van de afgelegen hoekjes en gaatjes van Zweden waar Peter Morèn, Bjorn Yttling, en John Eriksson opgroeiden. In plaats van de verhalen zelf in te spreken, zocht het drietal enkele authentieke bewoners om de teksten in te lezen. Zeker in het geval van "Erik’s Fishing Trip" geeft dat een nogal surrealistisch, maar desondanks intrigerend resultaat.

Muzikaal wordt ook uit nagelnieuwe vaatjes getapt, met de nadruk op een omarmen van cultfilmmuziek uit lang vervlogen decennia. Al zit, verscholen achter een saxsolo, in opener "Inland Empire" een gierende gitaar verstopt die het nummer een rafelig randje geeft en in één moeite door voor wat krassen op het over het algemeen behoorlijk gave geluid zorgt. De klank van Seaside Rock is immers zo smooth dat "Say Something (Mukiya)" bij momenten iets weg heeft van een kinderliedje dat onder invloed van psychedelica geschreven is.

Met zijn jachtige ritme en blazers die voor spanningopbouw zorgen, zou "School Of Kraut" zonder probleem gemonteerd kunnen worden onder de beroemde achtervolgingsscène van Bullit, ware het niet dat na een kleine minuut Peter, Bjorn en John een frivole toets het nummer laten binnensluipen. En aanstekelijke marimbaklanken is niet direct wat je met de cool van Steve McQueen associeert.

Toch blijft Seaside Rock overeind en straalt het album, op zijn eigen kige manier, zelfs heel wat cool uit. Een bocht zoals Peter, Bjorn And John hier maken, eindigt zeer vaak in brokken, maar het trio komt ongeschonden uit zijn metamorfose. Zelfs de remake van "Needles And Pins", hier als "Needles And Pills", is —hoewel er bijna niets van het origineel overblijft— een zeer geslaagde zet, die mogelijk het best laat horen waar dit trio momenteel voor staat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien − 6 =