Motorpsycho :: Behind The Sun

82819310

Sinds ze Kenneth Kapstad als vaste drummer inlijfden, groeide Motorpsycho uit tot een prog-rockende kolos die uiteindelijk het eigen gewicht niet meer kon torsen en implodeerde. Het overambitieuze The Death Defying Unicorn diende zich aan als een ware supernova. Een adembenemend schouwspel, dat wel, maar zelfs de meest doorwinterde psychonaut stond erbij en keek ernaar.

Met het vorig jaar verschenen Still Life With Eggplant kwamen de voetjes dan toch terug op de grond en leverde het trio uit Noorwegen een plaat af die ook voor de gewone sterveling weer bevattelijke proporties aannam. Meer nog, het werd een van de sterkste langspelers uit hun indrukwekkende discografie. Ook op Behind The Sun staan de teugels weer strak gespannen, waardoor het uitzinnig gejam aanvankelijk netjes binnen de grenzen van het aanvaardbare wordt gehouden. De plaat opent met vier kleppers waarin alle facetten van Motorpscyho de revue passeren. “Cloudwalker (A Darker Blue)” had op Barracuda niet misstaan en “Ghost” grijpt terug naar het geluid van Phanerothyme, zij het de meer donkere variant. “On A Plate” is stonerrock pur sang en ook “The Promise” groovet aardig weg richting Black Hole / Blank Canvas.

Maar dan slaat de boel toch weer op hol. Het instrumentale “Kvaestor (Incl. Where Greyhounds Dare)” klinkt met zijn Zappaiaans notengefriemel even pompeus als de titel doet vermoeden. Op een podium wordt het ongetwijfeld een knaller, maar op plaat blijft het een ergerlijk tussendoortje van het type kijk eens wat ik allemaal kan. Ach, liever zo dan dat ze het muzikale spierballengerol over de hele plaat uitsmeren, denken we dan.

De tweede helft begint ingetogen met “Hell, Part 4-6”, een akoestisch liedje over gebroken harten dat gaandeweg epische proporties aanneemt met veel ruimte voor de betere gitaarsolo. Pink Floyd is nooit ver weg. “Entropy” volgt hetzelfde stramien, alleen neemt Hans Magnus Ryan hier de zang voor z’n rekening in plaats van Bent Sæther. Het zijn twee niet meer dan degelijke nummers die een kleine twintig minuten van de plaat in beslag nemen zonder al te veel op te vallen. De aandacht durft dan al eens te verslappen en dat is jammer, want misschien waren ze los van elkaar beter tot hun recht gekomen. In de twee afsluiters wordt het tempo gelukkig weer wat opgedreven. “Hell, Part 7” mikt met een opzwepende climax zelfs nog even op de adrenaline die Motorpsycho live opwekt en verwijst, voor de aandachtige luisteraar, naar het eerste deel van de Hell-reeks waarmee Still Life With Eggplant werd ingezet.

Behind The Sun laat zich beluisteren als een soort “best of”, maar dan met allemaal nieuwe nummers waarbij Motorpsycho constant een ander, maar toch vertrouwd masker opzet. Weinig samenhang dus, maar vooral de eerste helft van de plaat compenseert daarvoor met stuk voor stuk sterke nummers. Helaas ontbreekt het de wat langere nummers aan momenten die blijven hangen. Niet getreurd, een halfgoede Motorpsycho blijft natuurlijk een goede plaat, ook al kan ze niet tippen aan de talrijke steengoede releases van de Noren.

6.5
http://www.motorpsycho.fix.no/
Konkurrent
Stickman

verwant

Motorpsycho :: The Crucible

Officieel is het een EP. Maar als het ding...

Motorpsycho :: The Tower

Na een bestaan van bijna dertig jaar, een fabuleuze...

Spidergawd :: IV

Altijd vervelend als een degelijke band gereduceerd wordt tot...

Motorpsycho :: Still Life With Eggplant

Na Heavy Metal Fruit en The Death Defying Unicorn...

Motorpsycho and Stale Storlokken :: The Death Defying Unicorn

Na meer dan een dozijn albums en God weet...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Einstürzende Neubauten :: Rampen (apm: alien pop music)

Vijftien probeersels. Vijftien live-improvisaties die in de studio opnieuw...

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in