Man & Zidrou :: De Klant

Scenarist Zidrou is een echte hype in stripland. Zijn albums worden steevast gul onthaald door de pers én door het publiek. De Klant is de nieuwste one-shot van zijn hand.

Het vertrekpunt van De Klant is hoegenaamd niet origineel. Een verhaal over een klant van een prostituee die verliefd wordt en haar wil beschermen tegen het kwaad, levert meestal niet veel rozengeur en maneschijn op. Zidrou geeft een eigen draai aan dit vertrekpunt door Augustin Mirales meteen als een gehaaide manipulator af te beelden. Hierdoor zet hij de lezer op het verkeerde been. Al snel wordt echter duidelijk dat Augustin een gewone man is die zich inlaat in een milieu waar hij beter ver vandaan was gebleven. Zijn pogingen om zijn droomvrouw terug te vinden leiden hem langs een donker pad.

Thematisch slaat Zidrou met De Klant opnieuw een andere weg in. Het verhaal is een vrij zuivere thriller, met nog wel een duidelijk aanwezige aandacht voor de personages, hun achtergronden en beweegredenen. Toch lijkt het hem hier vooral te gaan om het opbouwen van spanning tussen Mirales, die zijn dekmantel als bad boy vol zelfvertrouwen wil volhouden, en de crimineel wiens dochter hij als ruilmiddel gekidnapt heeft. In de stroom van vertalingen van meer volwassen werk van Zidrou, is De Klant zeker en vast één van de meer klassieke stripverhalen. Hij speelt minder in op de gevoelens van de lezer, terwijl dat in albums als Lydie of Een Mooie Reis één van de hoofddrijfveren van het verhaal is. De Klant mag er dan wel minder uit springen, toch blijft het een meer dan degelijke strip.

Voor De Klant werkte Zidrou samen met Man, wat een pseudoniem is van de Spanjaard Manolo Carot. Voor hem is De Klant een stap vooruit op weg naar internationale erkenning als striptekenaar. Sinds 2000 tekende hij verschillende one-shots en korte reeksen, waarvan, het door hemzelf geschreven, En sautant dans le vide het meeste bekendheid geniet in Frankrijk. Zijn stevige, door comics geïnspireerde stijl is nog niet over het hele album even consequent, maar toch brengt hij deze thriller stijlvol en zwierig in beeld. Hij voorziet het album ook van een gepast, wat vaal kleurenpalet. De schrale wereld van de bordelen en nightclubs komt hierdoor eens zo overtuigend tot leven.

De Klant is zeker één van de betere strips die dit jaar al in vertaling zijn verschenen. Het album heeft de tegenslag om van de hand te zijn van één van de meest gemediatiseerde stripmakers van het afgelopen jaar. Hierdoor wordt soms te sterk benadrukt dat De Klant één van de zwakkere albums in het oeuvre van Zidrou is. Toch blijft dat binnen een dergelijk sterk oeuvre nog steeds een niet geringe prestatie. Het album is het ontdekken meer dan waard en is een perfecte aanrader voor een ontspannen leesmoment op een zomers terrasje of een zonnig strand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

dertien − 4 =