Frank & Johns :: Batman Earth One 1

Een eigentijdse twist aan het alom gekende ontstaansverhaal van Batman. Op zich heeft Batman Earth One niet meer te bieden dan dat. Toch tilt het talent van auteurs Geoff Johns en Gary Frank deze strip boven de middelmaat uit.

Nog niet zo lang geleden besteedden we bij enola aandacht aan Superman Earth One. Daarin werd het verhaal van Superman opnieuw verteld, maar dan gesitueerd in een hedendaagse wereld die bovendien heel wat realistischer voorgesteld werd dan dat men gewoon was in de Superman-comics. Het resultaat was overwegend positief, vooral dankzij een geïnspireerd scenario van topscenarist J. Michael Straczynski. Nu vertaalt RW ook de eerste graphic novel van wat een dergelijke reeks moet worden van Batman. Voor Batman haalde men ook grote namen van stal om het verhaal te pennen.

Geoff Johns staat in de VS al vele jaren garant voor verschillende van de best verkopende comics. Vanuit de film- en televisiewereld maakte Johns aan het einde van de jaren negentig de overstap naar comics. Vooral zijn verhalen over Green Lantern behoren tot het beste wat rond die figuur in de laatste decennia geschreven werd. Stilaan groeide hij uit tot één van de grote namen bij uitgeverij DC, met verhalen voor onder meer The Flash en Action Comics. Voor Superman: Secret Origin (2009-2010) werkte hij, net als bij Action Comics, samen met tekenaar Gary Frank.

Ook voor Batman Earth One vinden ze elkaar opnieuw. Gary Frank is één van de sterkste realistische tekenaars die in de Amerikaanse comics actief zijn. Hij brak door met zijn werk voor The Incredible Hulk tussen 1993 en 1995. Nadien maakte hij talloze comics voor de grootste uitgeverijen. Vooral zijn werk met de al genoemde Straczynski voor Supreme Power en Midnight Nation steekt er uit. Nu leent hij zijn talenten aan Batman Earth One, waarbij hij voor een groot deel kan instaan voor het succes van dit eerste deel.

Bruce Wayne is de zoon van de miljonair Thomas Wayne. Batman Earth One begint al wat vroeger in de geschiedenis, wanneer Bruce nog klein is en zijn ouders nog leven. Hierdoor verrijkt Johns de mythe van Batman en geeft hij bijkomende kleur aan de wereld van Gotham City. Hierdoor komt de klap van de moord op zijn ouders heel wat harder aan bij de lezers. Tegelijk schildert Johns de jonge Bruce Wayne af als een rijkeluisjongen die los leeft van de werkelijke wereld. De butler Alfred wordt in Batman Earth One trouwens een hardere rol toegekend, als voormalige gevechtskameraad van Thomas Wayne. Alfred staat in voor de opleiding van Bruce tot een echte Batman. Het scenario bevat hierin duidelijk invloeden van het klassieke Batman Jaar Eén (eveneens vertaald door RW). Zo is commissaris James Gordon eveneens een speelbal in het web van de misdaad en de corruptie die in Gotham welig tieren.

De details in het tekenwerk van Gary Frank maken van Batman Earth One een sterk openingsdeel. Het mag dan niet de eerste keer zijn dat de mythe van Batman verteld of herverteld wordt, toch is Batman Earth One zeker een sterke poging, net door die zin voor detail van scenarist en tekenaar. Daardoor staat deze strip perfect op zichzelf en komt de kracht van het oorspronkelijke verhaal van Batman nog beter tot haar recht. In 2014 zou een tweede deel in deze reeks moeten verschijnen. Waar de Earth One van Superman nog duidelijke tekortkomingen had, slaan Geoff Johns en Gary Frank hier toch een echte homerun.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × 1 =