Sherman :: 3. De hartstocht, Lana (Griffo en Desberg)

Dit moet je uitgeverij Le Lombard wel nageven: ze is consequent in de timing van haar stripreeksen. Op minder dan een jaar liggen deel 3 en 4 van zesluik Sherman in de winkel. Gelukkig maar, want nu wordt het pas écht spannend.

Met deel 3, De hartstocht, Lana, valt alles zowat in de plooi. Er worden heel wat antwoorden gegeven op de vragen waarmee deel 2 ons verweesd achterliet. Om het geheugen op te frissen, helpt het dan ook om de vorige delen even ter hand te nemen. Zo herinneren we ons al snel dat hoofdpersonage Jay Sherman wel op een heel perverse manier gestalkt wordt. Zijn zoon, de presidentskandidaat, wordt vermoord bij een aanslag, z’n dochter Jeannie wordt bedreigd en ontvoerd en steeds is er de anonieme telefoon die hem totaal ten gronde dreigt te richten.

Dit deel bevestigt dat Shermans vroegere rivaal David Sterling en Pat Dole, die door Jay in de gevangenis belandde, de wraakengelen van dienst zijn. Maar er duikt een nog duisterder personage op in de persoon van Jurgen. In een flashback komen we meer te weten over de connectie Sherman-Jurgen. Sherman kon in de jaren ‘30 zijn ex-toekomstige schoonvader overhalen om te investeren in synthetisch rubber, een uitvinding van de Duitse familie Jurgen. Dat blijkt een goede gok, want het rubber wordt een succes, waardoor de familie Jurgen kan werken aan de ontwikkeling van synthetische brandstof. Die brandstof interesseert uiteraard de nazipartij aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.

Jay komt echter niet zonder kleerscheuren uit dit derde deel. Zijn houding in de Tweede Wereldoorlog is niet echt gezond te noemen en levert hem ook nieuwe vijanden op. Via de vele flashbacks komen we ook meer te weten over de relaties in het gezin Sherman, met een hoofdrol voor dochter Jeannie die het karakter van haar vader duidelijk heeft overgeërfd en er niet voor terugdeinst om iedereen tegen zich in het harnas te jagen. Door haar relaties met zwarte jongens krijgen we ook een beeld van het separatisme in de jazzclubs van New York. Ondanks haar gedrag is Jeannie, ten koste van haar broer, de lieveling van vader Jay. Daardoor wordt ze ook zijn achilleshiel.

Antwerpenaar Griffo levert met deze strip nog steeds wereldkwaliteit af. Zijn lijnvoering blijft constant en zijn werken met kleurnuances, zowel in de covertekeningen als in de flashbacks, is niet gratuit. De tandem die hij vormt met Desberg zorgt na Empire USA ook hier voor een reeks die zich mag meten met de groten in het wereldje. Desberg toont dat hij een grote reeks aankan zonder kwaliteitsverlies en een strak aangehouden spanning. Daardoor kunnen we een aantal schoonheidsfoutjes wel door de vingers zien. Twee prentjes die per ongeluk dezelfde tekstballonnen hebben, hier en daar een fout vervoegd deelwoord. De vertaler kon duidelijk het tempo niet altijd aan.

We vergeven het Griffo en Desberg graag als ze met zo’n kwaliteit naar buiten komen: een puike combinatie tussen fictie, spanning, familie-epos en geschiedenisles. Laat de tandem maar lang deze koers rijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

achttien − dertien =