Griffo & Rodolphe :: Dickens & Dickens

Een samenwerking tussen twee giganten als Griffo en Rodolphe belooft vuurwerk. Jammer genoeg blijft Dickens & Dickens wat onder de hoge verwachtingen.

Met Dickens & Dickens zitten twee ervaren stripauteurs nog eens samen aan het roer. Na Het Orakel van de Maan is het een nieuwe samenwerking, eentje met hopelijk meer toekomstpotentieel dan de te verwaarlozen bewerking van de bestseller van Frédéric Lenoir. In het Nederlands bundelt Glenat de twee aparte delen tot één integrale uitgave. Het uitgangspunt van deze strip is alleszins intrigerend. Zo ontmoet de bekende Britse schrijver Charles Dickens op een bepaald moment een dubbelganger, Charlie. Gaandeweg vervagen de grenzen tussen zijn leven en dat van zijn dubbelganger. Net die verwisseling van levens vormt het boeiende aspect van Dickens & Dickens. Rodolphe probeert naar ons aanvoelen iets te veel het verhaal op te leuken met een lichte en ongedwongen sfeer, waar de plot in se een heel sinister gegeven is van een persoon die de controle over zijn eigen leven verliest.

Het tekenwerk van Vlaming Werner Goelen is meteen herkenbaar. De afgelopen 45 jaar bepaalde hij onder het pseudoniem Griffo mee het gezicht van de Europese strip. Hij publiceerde in zijn loopbaan tal van bekende reeksen en one-shots. Zijn samenwerking met Jean Van Hamme voor S.O.S. Geluk en de reeksen die hij met Jean Dufaux maakte, zorgden voor zijn onwrikbare reputatie van tekenaar van avonturenstrips. Tegelijk is Griffo ook altijd de man van de grote productie geweest, met regelmatig meerdere albums per jaar. Hij blijft van het ene naar het andere project stappen met nauwelijks tussenpozen. Zo was Golden Dogs zijn vorige project (met Stephen Desberg), waarvoor hij op voorhand meerdere albums voorsprong nam zodat de reeks in een hoog tempo kon verschijnen. Zowel uitgeverijen als lezers verwachten tegenwoordig steeds vaker dat een reeks meerdere keren per jaar, liefst één keer per kwartaal, verschijnt. Dickens & Dickens was oorspronkelijk een tweeluik, dat Griffo bij wijze van tussendoortje tekende. Recent lanceerde nieuwe delen van zijn succesnummers S.O.S. Geluk (nu op scenario van Stephen Desberg) en Giacomo C. (nog steeds met Jean Dufaux aan zijn zijde).

Ook Rodolphe (voluit Rodolphe Jacquette) is een ronkende naam in de Europese stripwereld. In 1975 debuteert hij als stripscenarist en al snel breidt zijn oeuvre zich uit. Hij heeft geen schrik voor verschillende genres, en in de loop van de jaren tachtig groeit zijn naam uit tot één van de bekendere stripscenaristen. In 1991 debuteert hij met het eerste deel van Trent, een eerste samenwerking met tekenaar Leo. Die samenwerking zou uitgroeien tot een hechte vriendschap en tot een uitgebreid oeuvre van sterk gewaardeerde SF-strips. Naast de lopende reeksen start Rodolphe geregeld nieuwe projecten op en schrijft hij ook kortere strips, zoals Dickens & Dickens.

Door de wat vertroebelde focus van dit verhaal tussen een donkere angstdroom van persoonsverwisselingen en de grappige vergissingen tussen de personages blijft Dickens & Dickens wat onder de verwachtingen. Het lijkt alsof beide auteurs iets te weinig ambitieus aan dit project begonnen zijn. Dickens & Dickens kan zeker garant staan voor aangename leesmomenten, maar echt memorabel is dit album niet tussen het gigantische aanbod aan nieuwe stripverhalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 + 19 =