Murphy’s Miserable Space Adventures (Dumortier)

Oogachtend presenteert alweer een nieuw Vlaams striptalent. Het eindwerk van Charlotte Dumortier is straffe toebak. Dit smaakt absoluut naar meer.

In 2011 studeerde Charlotte Dumortier af aan Sint-Lukas Brussel. Als eindwerk maakte ze een graphic novel over een onfortuinlijke astronaut die in ware Boerke-stijl aan de meest wreedaardige doodsoorzaken onderworpen wordt. Langsheen die tocht door de ruimte komt Murphy heel wat buitenissige en vooral gevaarlijke wezens tegen, waarin Dumortier volop haar grafische en vertellende creativiteit kan botvieren. Bovendien houdt ze alles tekstloos en hanteert ze een heel internationale, aantrekkelijke tekenstijl. Murphy’s Miserable Space Adventures is dan ook bovenal een ideaal exportproduct om een nieuw Vlaams talent aan een ruim publiek voor te stellen.

Dumortier experimenteert volop. Ze speelt met de wetten van het beeldverhaal en zoekt naar vernieuwende manieren om een verhaalsequentie in afzonderlijke beelden te vatten. Dankzij haar leesbare tekenwerk en opvallende kleuren blijft dit album overal aangenaam om te lezen. De humor is ook voldoende pittig om dit album meer te laten zijn dan louter een vormelijk experiment. Net die combinatie van visuele humor, energiek tekenwerk en verfrissende composities maken Murphy’s Miserable Space Adventures tot een verrassende kennismaking met een jong Vlaams talent.

Ter gelegenheid van de meest recente editie van Strip Turnhout in december 2011, bereidde Dumortier een expo voor over dit album. Het album verscheen meteen ook mooi tegelijk met de tentoonstelling. Als vers afgestudeerd illustratrice/auteur van stripverhalen is Murphy’s Miserable Space Adventures meer dan een debuut. Het album doet ook dienst als haar visitekaartje. Ze maakte recent ook een kortverhaal dat in het obscure tijdschrift LazerArtZine verscheen. Het kan echt niet lang meer duren vooraleer een breder (internationaler) publiek haar werk ontdekt.

Grafisch staat Dumortier immers heel erg ver. In haar werk vonden wij invloeden van de Amerikaanse klasbak Paul Pope (o.a. Heavy Liquid) en van het Braziliaanse ‘onontgonnen’ talent Rafael Grampa (Mesmo Delivery). Ook in dit album vinden we de high energy die de strips van voornoemde heren kenmerkt. Wij konden als lezer alleszins mee de adrenaline voelen die Murphy telkens opnieuw moet ondergaan, met alle gevolgen van dien.

We zouden Charlotte Dumortier graag terugzien met een volgend album. Het is vooral uitkijken naar een langer verhaal van haar hand. Daarvoor houdt Murphy’s Miserable Space Adventures meer dan genoeg belofte in zich.

recent

¥$ :: Vultures 1

Doorheen zijn hele carrière zijn twee elementen altijd dominant...

Talk Show

27 maart 2024Botanique, Brussel

Eind jaren tachtig sloegen alle rockers plots aan het...

Arthur The King

Uitgerekend in de week dat Joe Camp – de...

Hors-saison

Met zijn sociaal bewogen films past Stéphane Brizé binnen...

Froukje

24 maart 2024Ancienne Belgique, Brussel

Van een blitzcarrière gesproken: een krappe drie jaar geleden...

aanraders

Maxim Osipov :: Kilometer 101

Dat zelfs op al onschadelijk gemaakte dissidentie nog steeds...

Olga Tokarczuk :: Empusion

Weg met de achterflap! Hoewel het iedereen vrij staat...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

DE STRIPTOEKOMST: 2. Charlotte Dumortier

Om de launch van enola te vieren, stellen onze...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in