Boston Spaceships :: Let It Beard

Knipper met je ogen en Robbert Pollard heeft een oeuvre in de winkelrekken gepleurd. Hoewel Boston Spaceships pas in 2008 werd opgericht, ligt het vijfde (!) album van het trio ondertussen in de winkel. Als het u kan geruststellen: ook op Let It Beard gebeurt niks wereldschokkends.

Hoe doen ze het? Dat is de hamvraag wanneer Let It Beard in de brievenbus ploft. Dat Robbert Pollard een maniak is, tot daar aan toe. En ook mede-Guided By Voices-ingezetene Chris Slusarenko is op dat vlak geen doetje. Maar toch: ooit moet die inspiratie toch opraken? Of vingertoppen zo kapot zijn van het gitaarspelen? En heeft die John Moen niet nog enkele bandjes? Waaronder Decemberists?

Wonderen bestaan, zoveel is zeker. En, dat had u vast niet zien aankomen, Let It Beard is gewoon de volgende plaat van het trio. Een plaat die eigenlijk inwisselbaar is met zijn voorgangers en daarom best genegeerd zou kunnen worden. Ware het niet dat in het werk van Pollard telkens iets magisch opduikt dat ’s mans platen onweerstaanbaar maakt. Zoals de gitaarinterventie van J Mascis in “Tourist U.F.O.” of het heerlijk slepende “German Field Of Shadows”.

Al kan het natuurlijk ook liggen aan het feit dat de band zelf Let It Beard omschrijft als een conceptplaat over de staat waarin rock-‘n-roll zich vandaag bevindt en — niet gelachen — een kruising tussen De Dubbele Witte, Same Place The Fly Got Smashed, Jesus Christ Superstar en Quadrophenia. En nu gij!

Of misschien, en de meest plausibele theorie, is het gewoon dat heerlijke, nagenoeg niet te vatten gevoel los te komen van de wereld en al zijn absurde beslommeringen, een trucje dat Boston Spaceships als geen ander onder de knie heeft. Niets moet en alles mag, die verdomde filosofie van het morele verval, die als een hoesteen in de muziek vervat zit, dat soort uitstraling. Maar geen nood, behoeders van het Avondland, Boston Spaceships heeft via Twitter later weten dat dit hun laatste album wordt.

Een beslissing die te betreuren valt, maar (zelfs zonder ooit met een van de betrokkenen in dezelfde kamer vertoefd te hebben) de dienstdoende muzikanten enigszins kennend, is het zeer twijfelachtig dat we niets meer van de heren te horen zullen krijgen. Of dat nu onder de naam Guided By Voices of Bostons Spaceships of wat dan ook is, doet er eigenlijk niet zoveel toe. Zelfs het feit dat elke volgende plaat amper verschilt van zij voorganger(s), maakt niet zoveel uit, in dit geval. Zolang Pollard songs schrijft die, zelfs al blinken ze dan uit in eenvoud, een snaar weten te raken, zullen alhier geen klachten opstijgen.

http://www.bostonspaceships.com
Guided By Voices

verwant

Guided by Voices

1 juni 2019Best Kept Secret, Hilvarenbeek

Best Kept Secret 2019 :: Band zkt. zanger

Fuck 21 juni, de zomer begint nú. Best Kept...

Spoon :: Hot Thoughts

Geen hits, weinig uiterlijk vertoon, een anonieme plek op...

Guided By Voices :: Please Be Honest

Bijna hadden ze ‘m als vermist opgegeven. Het was...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Maria Montessori

Tegelijk een feminist én een moeder zijn was geen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in