Fleet Foxes :: Sun Giant (EP)

Mannen met baarden: in het dagelijkse leven voelen we er ons niet per se tot aangetrokken, maar in onze platenkast hokken ze tegenwoordig opvallend vaak samen. Na The Cave Singers en Bon Iver komt Fleet Foxes, vijf mannen uit Seattle die dit jaar ongetwijfeld ons eindejaarslijstje zullen bevolken.

Eerlijk gezegd: slechts twee van de vijf groepsleden dragen een baard, maar er zijn snorren en lange haren… Maakt u nu spontane associaties met kampvuren, akoestische gitaren en teenslippers, dan bent u eigenlijk niet zo ver van de realiteit. Alleen gaat het bij Fleet Foxes over gigantische vuren zonder enig spoor van een uniform, over opflakkerende harten, over desolate landschappen.

Fleet Foxes circuleert al een tijdje op diverse muziekblogs en maakte tijdens de laatste editie van SXSW furore. Zo geraakte de groep zelfs tot de hypegevoelige oortjes van Eppo Janssen, aldaar aanwezig. Het vijftal uit Seattle brengt voorlopig enkel een ep uit, terwijl het vooral “White Winter Hymnal” uit het te verschijnen debuut is dat hen bekend maakte. Het eponieme debuut verschijnt in augustus. Ondertussen houden ze ons zoet met deze vijf nummers tellende Sun Giant.

Grootse vocale harmonieën en een onbeschaamd ouderwetse orkestratie lijkt het credo van deze groep. Opener “Sun Giant” en zijn a capella-intro van 1’27” is een richtingaanwijzer. De bijna pastorale sfeer wordt gevolgd door enkele lichte gitaartokkels en geneurie. Hun nummers zijn geen gewone songs, ze klinken als heuse hymnen met de complexiteit van een klassieke partituur: bruggen, toonaardenwissels en ritmeverschuivingen worden allemaal in de duur van een gemiddelde rocksong gepropt. “Drops In The River” is daar een verbluffend voorbeeld van. Van een rustige a capella bouwen ze via een Crosby, Stills, Nash & Young-behandeling van akoestische gitaren en begeleidende percussie op naar een bombastische finale met dulcimers en koto’s (Japans snaarinstrument).

Die combinatie van meerstemmigheid en complexe orkestratie echoën Crosby, Stills & Nash (& Young), of de uitdrukkelijke rock en pop van Fleetwood Mac, zodat we, rekening houdend met die invloeden, ook denken aan recentere voorbeelden als Midlake en Band Of Horses. Fleet Foxes klinkt heerlijk tijdloos, of misschien net het tegenovergestelde: de tijdgeest van de jaren ’60 en de vroege jaren ’70 zit hier zo ingebakken dat we ons in de platencollectie van onze ouders wanen. De ouderwetse drumpatronen en eeuwige harmonieën van de groep werken zich op dat vlak naar een hoogtepunt in “Mykonos”, met alweer die ontelbare bruggetjes en ritme-en toonaardenwissels. “Brother you don’t need to turn me away/I was waiting down at the ancient gate” klinkt het daar in perfecte meerstemmigheid die je doet verlangen naar oude lp’s van The Mamas & The Papas.

Muzikaal is dit zo rijk en emotioneel dat het ons niet veel uitmaakt wat ze op tekstueel vlak uitkramen. Er wordt rijkelijk met adjectieven en metaforen gestrooid, natuurbeschrijvingen en lyrische opeenvolgingen van woorden. Maar er is natuurlijk de liefde: “There is no time / For hesitation now / You come or go / Or go” (“Innocent Son”).

Het moge duidelijk zijn dat we Fleet Foxes met meer dan open armen ontvangen. Deze ep is de perfecte trailer voor de langspeelplaat. Ingehouden adem en vingers gekruist voor een optreden op Pukkelpop?

http://www.myspace.com/fleetfoxes
http://www.myspace.com/fleetfoxes
Bella Union / Cooperative Music

verwant

Tim Bernardes + Fleet Foxes

6 september 2022De Roma, Borgerhout

Fans van Fleet Foxes hebben meer dan vier jaar...

Fleet Foxes :: Shore

In 2017 sleurde een sterke zeestroming tijdens het surfen...

GOODBYE 2017 :: Fleet Foxes :: Third Of May/ÅŒdaigahara

Met herbevestigend werk van voorheen prominente afwezigen als Wolf...

DIT WAS 2017: Father John Misty :: ”Zijn we nu wéér over sociale media bezig?”

In december praat de enola-redactie met de artiesten die...

Fleet Foxes

17 november 2017Ancienne Belgique, Brussel

aanraders

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in