Sylvain Chauveau :: S.

"Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd", moet Sylvain Chauveau gedacht hebben. En dus schreef Franse muzikant voor zijn miniplaat S. slechts een handvol minimale composities bijeen die het best gedijen in een harmonieuze wereld hier ver vandaan.

Met deze e.p. debuteert Chauveau bij op het gerenommeerde Type-label. De verwachtingen zijn dus hooggespannen. Want bij Type heeft de kwaliteit steevast de bovenhand op de kwantiteit. Jonge, veelbelovende artiesten als Khonnor, Julien Neto, Sickoakes en Deaf Center zorgden er al voor hedendaagse meesterwerkjes die elektronica smaakvol laten verzoenen met ambient, klassiek, noise en avant-garde. Het mag niet verbazen dat Sylvain Chauveau hier nu ook zijn muzikale ei mag leggen: zowel Angles, de prachtplaat die hij met Arca uitbracht, als zijn soloreleases zijn stuk voor stuk uitstekend. Zijn vorige plaat Down To The Bone bevatte eigenzinnige covers van Depeche Mode, waardoor hij zich bij het maken van S. liet inspireren: "Enjoy The Silence", luidt zijn nieuwe motto.

Opener "Composition 8" rust op een onderhuidse drone waarboven spaarzame gitaarklanken rond dwarrelen in een kille, donkere leegte. Telkens als ze dreigen te verdwalen, zorgt Chauveau voor een knisperende elektronicatoets die de weg terugwijst. Even maar, want de ijle pianomotieven op "P." en "N" leiden recht naar niemandsland. Het is een intens emotionele en diepgaande trip. Enkel de serene stiltes tussen de pianotoetsen geven de kans om de verwarring te ontvluchten.

Op afsluiter "A_" zijn alle uitwegen nog steeds versperd door mistige ruis. Tot enkele schriele stemflarden heimelijk de weg terug wijzen. De "tocht door het donker" zit erop. S. is klein maar fijn, en meer moet dat soms niet zijn. Ook al is het een confronterende thuiskomst, na een dromerige trip ver weg van het jachtige ritme van onze samenleving.

"Het interessantste is wat de luisteraar zelf aan de muziek toevoegt", vertrouwde Max Richter ons vorig jaar toe. Ook gelijkgestemde ziel Sylvain Chauveau beperkt zijn eigen inbreng tot een absoluut minimum: abstracte muziek, een vale grijs-blauwe hoes zonder verdere info, cryptische songtitels,… Laat ons S. daarom invullen als de ’s’ van superbe, sédatif en sans-souci, voor een fantastische plaat met een kalmerend effect over een zorgeloos bestaan.

http://www.sylvainchauveau.net
http://www.sylvainchauveau.net
Type

verwant

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Maria Montessori

Tegelijk een feminist én een moeder zijn was geen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in