Prefuse 73 :: Preparations

Nadat hij hoge ogen gegooid had met Vocal Studies + Uprock Narratives en One Word Extuingisher wist Prefuse 73 (Guillermo Scott Herren) nog eenmaal te scoren met het remix-album Extinguished: Outtakes, alvorens het teleurstellende Surrounded By Silence een voorlopig einde inluidde.

Naar algemene normen en standaarden valt er op Surrounded By Silence nochtans weinig aan te merken, maar Herren had de lat voor zichzelf zo hoog gelegd dat hij haast niet anders kon dan er vroeg of laat onderdoor gaan. Met Preparations vindt Prefuse 73 nu opnieuw aansluiting bij zijn eerste albums. Het belangrijkste verschil is misschien wel dat hij nu zijn ideeën beter weet te doseren. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de meerderheid van de veertien nummers moeiteloos de tweeminutengrens (en vaak zelfs die van drie minuten) overschrijden.

De mix van electro en hiphop — om maar de twee belangrijkste invloeden aan te halen — is nog steeds aanwezig en dus blijven de ingenieuze drums uit "Smoking Red" (met John Stanier van Battles opnieuw in een sterrol) verrassend anders klinken, net omdat ze even plots aan komen stormen als ze weer verdwijnen, om nog geen tel later opnieuw te weerklinken. Evenzo hinkt "Prog Version Slowly Crushed" naar aloude gewoonte op meerdere benen, maar passen de samples tezelfdertijd zo goed bij elkaar dat er sprake is van een eenduidige song.

In "Beaten Thursdays" klinken de overgangen nergens abrupt noch de samples verstoord. "Aborted Hugs" geeft daarna anderhalve minuut lang het gevoel dat het toch een retourtje verleden is, maar dat is buiten de dames van School Of Seven Bells gerekend. Hun inbreng (de zanglijn van hun nummer "Imundernodisguise") verleent aan "The Class Of 73 Bells" een soultoets waar tal van plastic modepopjes hun halve garderobe voor veil zouden hebben.

Even lijkt het er op dat "Noreastercheer" Herrens befaamde cut-up-techniek in ere wil herstellen maar meer dan wat lippendienst verleent het nummer niet aan die methode. In "Let It Ring" moet daar evenmin op gerekend worden. Het nummer verliest zijn elementen (een slepend gezang en wat verstoorde keyboardklanken) geen moment uit het oog. Het aan DJ Krush-verwante "I Know You Were Gonna Go" vloeit al even ongestoord verder.

De onverwachte intermezzo’s op "Pomade Suite Version One" zijn dan ook niet meer dan schijnbewegingen . "Spaced + Dissonant" varieert zelfs puur op de eigen melodie door nu eens het ritme en dan weer de klank aan te passen, maar verontrustend klinkt het niet. Net zomin als "Preparation Outro Version" dat zich netjes in de traditie van electrosongs plaatst en strijkersamples koppelt aan een resem andere gekende klanken.

Prefuse 73 is niet meer de avant-gardistische, dadaïstische en gestoorde electrohopartiest van weleer. Waar hij op de eerste twee platen switchte tussen knap geconstrueerde electrohopsongs en springerige tracks waar samples nooit langer dan drie tellen aan het woord waren, kiest hij op Preparations voluit voor de songs. En dat is niet noodzakelijk slecht nieuws, want alle ingenieuze cut-ups en knip- en plakwerk ten spijt, leek het soms wel of een overactieve ADHD’er met het originele materiaal aan de haal was gegaan.

Preparations haalt net niet het niveau van Vocal Studies + Uprock Narratives of One Word Extuingisher maar overstijgt moeiteloos Surrounded By Silence. Herren bewijst met dit album dat hij geen baanbrekende toeren moet uithalen om een plaat lang te blijven boeien. Zijn vierde album (het vijfde als de albumwaardige e.p. Security Screenings meegerekend wordt) is dan wel minder avontuurlijk dan zijn oudere werk, aan waarde en inventiviteit heeft het niet ingeboet.

Preparations is in gelimiteerde uitgave verschenen als dubbel-cd. Op 21 september 2007 speelt Prefuse 73 in de VK*.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zestien − zes =