The Pigeon Detectives :: I Found Out

Hype van de week of blijver? Het laatste, als het van ons afhangt. Op hun debuut-e.p. zorgen The Pigeon Detectives voor een dwarsdoorsnede van hun uiterst aanstekelijke kunnen: een lap rocknummers met een no nonsense-attitude om U tegen te zeggen.

Wat draagt Ricky Wilson, frontman van het momenteel hotter dan hotte Kaiser Chiefs, terwijl hij voor een stel fotografen poseert om zijn nieuwe plaat aan de man te brengen? Een T-shirt van The Pigeon Detectives, inderdaad. En laat dat aan de andere zijde van het Kanaal de hipste band van de week zijn. De ene hippe ster die de andere aanprijst: niet iets waar je groenteboeren snel op zal betrappen. Bovendien neigt het gevaarlijk naar een overdaad aan hip volk, iets waar een mens het al gauw benauwd van krijgt. Maar alvorens u zich molenwiekend een weg naar buiten baant: The Pigeon Detectives bieden op I Found Out genoeg kwalitatieve houvast om de hype behoorlijk ongeschonden te doorstaan.

De jonkies van The Pigeon Detectives zagen vorig jaar hun ster rijzen als een fles Cola Light na een overdosis pepermunt. Hun debuutsingle "I’m Not Sorry" verkocht onmiddellijk na de release volledig uit. Dat doet u ergens aan denken? Goed mogelijk: "I’m Not Sorry", dat gelukkig gewoon op I Found Out staat, houdt het midden tussen "I Bet You Look Good On The Dance Floor" van cultuuriconen The Arctic Monkeys en "I Predict A Riot" van het filosofencollectief Kaiser Chiefs. Deze laatsten namen, net zoals Dirty Pretty Things, de band mee als voorprogramma, met ontsporende kwaliteit als logisch gevolg.

Het enige dat een mens in zo’n situatie kan doen, is hopen dat dingen niet volledig uit de hand lopen, en dat de band erin slaagt een full-cd af te leveren alvorens uit de gratie — of erger: het blikveld — van de smaakmakers te vallen. Wat deze e.p. laat horen, doet vermoeden dat een langspeler zonder moeite zou worden toegejuicht, op voorwaarde dat de songs over dezelfde joie de vivre beschikken als bijvoorbeeld het titelnummer van dit schijfje. Zelfs een smartelijke hartenkreet als "Left Alone" bezorgt de luisteraar meer lentekriebels dan het ontluiken der bladeren.

Menig scepticus zal opwerpen dat The Pigeon Detectives, net als – alweer — Kaiser Chiefs, zo goed in het gehoor liggen omwille van hun hoge meezinggehalte. Daar valt wat voor te zeggen, maar wie heeft nog nooit een nummer van pakweg The Beatles of Queen meegezongen? Bovendien kunnen tracks als "Wait For Me" of "You Know I Love You" bezwaarlijk als voetbalhymnes afgedaan worden, mocht alsnog een tegenargument voor de scepsis gezocht worden.

Zal I Found Out het aanschijn van de popmuziek veranderen? Wordt dit de e.p. waar toekomstige generaties op fluistertoon en vol bewondering over zullen spreken als was het een door God ingegeven lap hemelse pracht die ongeëvenaard bleef? Weinig waarschijnlijk, maar laat dat u niet weerhouden om als een blok te vallen voor deze portie okselfrisse rock. Het is namelijk weinig waarschijnlijk dat u zonder hulp van een prille lentezon makkelijker in een jolige bui te brengen bent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

13 − dertien =