DAAU :: Domestic Wildlife

Kamermuziek vertalen naar een rockpodium, het lijkt een onmogelijke opdracht, maar bij Die Anarchistische Abendunterhaltung ofte DAAU gebeurt het nu al vijftien jaar met de vingers in de neus. Door de toevoeging van een ritmesectie op Domestic Wildlife, ondertussen al de vijfde studioplaat van het anarchistische collectief, komt hun rockattitude extra goed uit de verf.

Na het terug-naar-de-akoestische-roots-album Tub Gurnard Goodness uit 2004 mocht het blijkbaar allemaal weer iets steviger en pittiger. Het kwartet, met cello, klarinet, viool en accordeon, is sinds de zomer van 2004 een sextet geworden. De gelederen werden versterkt met een ritmesectie: drummer Geert ’Bootsie’ Budts en contrabasspeler Fré Madou — ondertussen opgestapt en vervangen door Hannes d’Hoine. De new kids on the block timmerden ook mee aan de plaat. Dit is de eerste keer dat extra musici betrokken werden in het hele proces van repeteren, componeren, opnemen en de productie van een DAAU-album. Resultaat: de groep klonk nooit organischer.

Aftrappen doet de plaat op kousenvoeten: in het werkelijk bloedmooie "Lounja La Gazelle" neemt de accordeon de klarinet wiegend in de armen. Viool, drums en cello nestelen er zich zacht tegenaan, in een cocon van geborgenheid. Luister en geniet, dit is de gedroomde soundtrack bij melancholische overpeinzingen.

Na de openingstrack is het grotendeels gedaan met downtempo lieflijke zoetigheid. De zes houden wel van potige songs waarin ze wild tekeer kunnen gaan op hun instrumentarium. In "Aufhören" barst zo’n muzikaal onweer los, en ook in "Highway Tiger" worden jachtig de grenzen van vingervlugheid op een instrument afgetast, evenwel zonder ook maar een moment de structuur van de song uit het oog te verliezen.

De sound van Domestic Wildlife put uit de live-ervaring die de groep opdeed tijdens een Europese tour van anderhalf jaar, en dat is er duidelijk aan te horen. Het speelplezier en -gemak spat bij momenten van de nummers. Zo trekt een hortende en stotende accordeon "Pedanterie" op gang, waarna de rest van het instrumentarium vrolijk over elkaar heen buitelt. La Cucaracha haz been drrinking tooo muche rhuuuum with hiz ancestors, zo vat DAAU het zelf samen. Dit is inderdaad aangeschoten wild, op de loop voor drieloopsgeweren en ander onheil.

De continue aanwezigheid van drum en contrabas zorgt ervoor dat er meer dan ooit op de heupen gemikt wordt. "Wish You Were Hit" komt zelfs ronduit funky uit de hoek. Gas wordt afwisselend bijgegeven en teruggenomen. De bruuske tempoversnelling in het midden noopt zelfs tot enig headbangen. Faut le faire!

Zo mooi als DAAU kan betoveren, zo grondig kunnen ze soms ook op de zenuwen werken. Songs van acht minuten vragen al de nodige bereidwilligheid van de toehoorder, en als die songs dan ook nog eens nergens naartoe gaan, bereikt de ergernisbarometer helemaal een hoogtepunt. "Nowhere Beach" is zo’n stuurloos geval, de tempowisselingen en rare geluidjes zijn plots niet meer clever, maar ronduit vervelend. Gelukkig is alleen deze song in dat bedje ziek.

De vijfde DAAU laat vooral een volwassen groep horen die met groot gemak klassiek, rock, jazz en folk in de mixer gooit en er erg smakelijke mengsels van weet te brouwen. Alsof dat de vanzelfsprekendheid zelve is. Van te genieten op een podium near you.

http://www.daau.com/
http://www.daau.com/
Radical Duke Entertainment

verwant

25 jaar DAAU :: ”Van die naamsverandering heb ik toch nog altijd spijt”

Een kwarteeuw muzikaal leven, dat verdient een feest. Zeker...

Eerste namen voor We Are Open

We Are Open is het traditioneel startschot van het...

Die Anarchistische Abendunterhaltung :: Eight Definitions

Als een feniks uit zijn as, zo herrijst Die...

Kraakpand :: 5 oktober 2013, Handelsbeurs

De formule van Kraakpand – steek een handvol bands...

DAAU & Jaga Jazzist :: 30 april 2006, Botanique

Na het allegaartje van de Fnac-nacht, werd er op...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Einstürzende Neubauten :: Rampen (apm: alien pop music)

Vijftien probeersels. Vijftien live-improvisaties die in de studio opnieuw...

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in