James Yorkston & The Athletes :: Just Beyond The River

De Schotse folkie James Yorkston kreeg in de Britse pers uitermate lovende kritieken voor zijn tweede plaat Just Beyond The River. Gaande van "warm yet understated" tot "record of the year". Helaas is het met Yorkston net zoals met veel andere Britse hypes: much ado about nothing.

Laten we er eens een cliché tegenaan gooien: het is een jungle daarbuiten. Ook bij goddeau is het vechten om een eigen muzikaal territorium af te bakenen. Survival of the fittest in zijn puurste vorm. En zo gebeurt het dat alles wat door de andere redacteurs te braaf wordt bevonden onvermijdelijk bij ons, verre van the fittest, terechtkomt. Laat Just Beyond The River daar nu net een typevoorbeeld van zijn.

James Yorkston maakt deel uit van het Fence-collectief, een groep muzikanten uit de pittoreske East neuk of Fife in Schotland. Stel het u voor: een hoop dorpjes met een kerk, twee straten, wat rotsen en hier en daar een verwaaide vissersboot. En daar heeft James Yorkston zijn dagen gesleten voor hij naar Edinburgh trok. Logisch dat vrienden er bij het vallen van de avond gaan samen zitten en te midden van allerlei bucolische tafereeltjes folkliedjes zingen.

Niet dat Yorkston geen mooie liedjes maakt. Nummers als "Heron" en "Hermitage" kunnen wellicht menig kampvuur opvrolijken. Alleen klinkt dat alles op plaat zo ongelooflijk braaf en overbodig. Dat lo-fi nummers best wel scherpe kanten mogen hebben, is nochtans al ten overvloede bewezen door mensen als Will Oldham en Lou Barlow. Yorkston’s folk komt echter nooit in de buurt van helden als Bonnie ’Prince’ Billy. De nummers die James Yorkston schrijft, volgen allemaal netjes eenzelfde procédé: een stem, een akoestische gitaar en regelmatig een banjoriedeltje of een slepende viool. Zelfs de traditionals "Edward" en "The Snow It Melts The Soonest" hebben een arrangement meegekregen dat bezwaarlijk vernieuwend of verrassend genoemd kan worden.

Neen, voor ons had Just Beyond The River echt niet gemoeten. Deze plaat is in één vernietigend woord ’doorsnee’. En dat is niet meteen een eigenschap waarmee je in muzikale crisistijden hoge toppen scheert. Maar laat dat u vooral niet tegenhouden om zelf te luisteren en volmondig in te stemmen met onze collega’s van over het Kanaal. Misschien is dit ook wel uw plaat van het jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 + negentien =