Senser :: ‘SCHEMAtic’

Muzikaal terrorisme, dat is wat het debuut van Senser, Stacked Up, in 1994 voor heel wat muziekliefhebbers betekende. Na tien teleurstellende jaren staat Senser er ineens weer met een nieuw en verfrissend album: ’SCHEMAtic’.

De geschiedenis van Senser is wat rommelig. Amper een jaar nadat de Londoners van gemixte etnische oorsprong met Stacked Up een bom tegen apathie in de scène dropten, bleef er van de originele bezetting nog maar de helft over. Dat die helft met Asylum niet die kakenbrekende punch kon reproduceren wekte in 1998 weinig verbazing. Met het aanbreken van de 21ste eeuw vond het originele Senser zichzelf weer en het was sindsdien een tijdje wachten op het derde album om orde op zaken te stellen.

Wie ’SCHEMAtic’ voor het eerst laat spinnen merkt ongetwijfeld direct dat Senser nog steeds granaten uit de luidsprekers kan laten rollen. Opener "Silent By" is — zoals het refrein "I won’t sit silent by" aangeeft — een oorlogsverklaring aan alles wat onrecht in deze wereld brengt, maar ook vooral een muzikaal pak ransel dat spontaan je spieren doet opbollen. Wie op een slechte dag daarna de even forse nummer twee "101 Infoburner" ook nog loeihard laat knallen is rijp om ziedend door de kamer te stomen. U bent gewaarschuwd.

Ook "Bulletproof" en het magistrale "Formula Milk" blijven gestadig op de ribben mikken tegen een stevige dubachtergrond en zware metalriffs waarover Heitham Al Sayed en Kersten Haigh om beurt hun frustraties in bijzonder rake raps uitbraken. De eerste mindere track is "Crucible". Vaart mist deze poging tot punk niet, maar wel een forse dosis ’vibe’ en melodie.

"Return to Zombie Island", daarentegen, gaat esoterisch van start en gooit er na een minuut één van de beste grooves van het album tegenaan. Gevarieerd en stomend, én met frisse solo, is het veruit de beste track van ’SCHEMAtic’. De volgende twee nummers, "An Astounding Spectacle" en "Photographed Files", zijn daarentegen wat sloom en halen enige frisheid enkel en alleen uit de zwoele vocalen van Kerstin Haigh die in deze nummers Heitham Al Sayed duidelijk overklast.

Met "A Conscious War" laat Senser zien dat het naar TOOL geluisterd heeft sinds Stacked Up. Het nummer is een collage van samples met James Maynard Keenan (TOOL en A Perfect Circle) en Noam Chomsky op muzikaal behang van drammende metalgitaar en opjagende percussie in de lijn van bijvoorbeeld "Triad" op Lateralus. Met de vooruitgeschoven single "The Brunt" sluit ’SCHEMAtic’ met minstens evenveel uppercut af als de stompen waarmee het begonnen was.

Ondanks een paar mindere momenten gaat ’SCHEMAtic’ geen enkel moment vervelen. Nu Rage Against the Machine er het bijltje bij neergelegd heeft, kan de muziekwereld na de egocentrische nu-metal onzin en de garagerock wel een revival van old school schenenstampers wel gebruiken. Met hun comebackplaat zet Senser de boel misschien niet volledig geslaagd maar wel gedreven in gang.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × drie =