Bherman :: The Other/63

Vader komt uit Yorkshire, moeder is Oostendse: uit die kruisbestuiving is Bherman voortgekomen en even verschillende invloeden sijpelen ook door in zijn werk. Het maakt zijn laatste werkstuk The Other/63 erg interessant. Met deze plaat sluit Bherman de triptiek van zijn in ’99 verschenen debuut The Corridor en het daaropvolgende The Row af.

Gillespie, Dylan, Cash, Engelse folk en blues. Het zijn maar enkele voorbeelden van Bhermans invloeden. Sommigen noemen hem de Vlaamse Tom Waits, bij momenten kan je in zijn stem Nick Cave terugvinden. Bherman staat wat alleen binnen de Vlaamse muzieksien, al doemt het bebaarde gezicht van Tom van Laere sporadisch op bij het beluisteren van dit album. Beide mannen doen terecht hun zin, scheppen een eigen wereldje, ver weg van de dEUS-en en Soulwax-en van deze wereld. Laat hen maar doen, want met hen heeft Vlaanderen duidelijk nog meer te bieden.

We moeten bekennen: hij is een harde noot om te kraken. We hebben er een aantal draaibeurten over gedaan vooraleer we The Other/63 begonnen te appreciëren maar het was het ontdekken zeker waard: Bherman maakt van elke songtekst een klein verhaaltje waarrond de muziek als een miniatuurtapijt gedrapeerd wordt. Vakmanschap is noodzakelijk om elk draadje tot zijn recht te laten komen. Laat dat nu juist hetgeen zijn waar Bherman blijkbaar enige kaas van gegeten heeft.

In “Clap” stuwt het riedeltje van de slideguitaar het nummer voort. Wat een vaart heeft die song: de Britse vloot was er in zijn overwinning op de Spaanse Armada niets tegen. Single “Every B” passeert regelmatig op Studio Brussel. Mocht de titel je niets zeggen: “Only for you” wordt er tientallen keren in herhaald. De vocale partijen van Bherman worden mooi ondersteund en aangevuld door Lennard Busé, bekend van Yum en Superdiesel.

Eerbetoon “NY” zou niet misstaan in een rokerige jazzclub in de — volgens Bherman – ’second most beautiful city’. “Light” is prachtig en ook “Underway” — opgedragen aan Orfeus en Euridyce — vormt met zijn voortdurende “Down by the water” een van de hoogtepunten op de plaat. Het gebonk en geschuur van de muziek zorgt voor de ultieme soundtrack bij de tekst. Ook in “2Tpark” reflecteert de, als stoorzender gebruikte, muziek het gevoel van de tekst. Kortom, Bherman zorgt voor een mooie en evenwichtige plaat. Sterk en de moeite.

http://www.bhermanmusic.com/

verwant

Bruce Bherman :: Victoria

Hij komt, hij komt! Nee, voor een keer hebben...

Bherman :: Chameleon

Trouwe luisteraars van onze radiostations (en lezers van onze...

Kameleon Bherman meldt zich

Fans van de Gentse singer-songwriter Bruce Bherman mogen zich...

Bruce Bherman :: Acoustic Movies

In tijden waarin alles vooral “harder!” en “sneller!” moet,...

Bherman

Jammer maar helaas: ook in de pop- en rockwereld...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in