Bherman :: Chameleon

Trouwe luisteraars van onze radiostations (en lezers van onze kranten) zal het wellicht ontgaan zijn, maar Bruce Bherman heeft een nieuwe plaat uit. Ze weten niet wat ze missen, want Chameleon, de nieuwste titel in ’s mans almaar indrukwekkender discografie, is ondanks zijn ‘maar’ zeven tracks veel te goed om zomaar te serveren als een tussendoortje.

Wat begon met twee eerder bescheiden opgevatte singer-songwriterplaten, is ondertussen uitgegroeid tot een erg gevarieerd, eigenzinnig en vooral kwalitatief sterk oeuvre. Na de eerste twee albums volgden immers een avontuurlijke tiercé – The Other/63 (’03), Attitudes (’06) en Two Boys (’07) – en een meesterlijke dubbelaar (Untagged Friends). Ondanks een stuitend gebrek aan erkenning staat er vandaag nog steeds geen rem op de productiviteit van ‘de-in-Gent-residerende-Oostendenaar-met-Britse-roots’, want het vorige werkstuk – Acoustic Movies – dateert nog maar van vorig jaar.

Bruce Bherman schrijft echter niet alleen sterke songs, hij weet zich voor elk album ook te omringen met de juiste muzikanten om die songs in te kleuren en gestalte te geven. In het verleden werkte hij al samen met Jürgen De Blonde (Köhn, De Portables) die de songs van Attitudes en Two Boys injecteerde met een gecontroleerde dosis elektronica, terwijl het op Untagged Friends de inbreng van ID!OTS-gitarist Wouter Spaens en van enkele leden van het Amerikaanse Lambchop was die de plaat naar een hoger niveau tilde. Zo is het makkelijk, denkt u? Luister dan naar Acoustic Movies. Die plaat heeft Bherman nagenoeg helemaal in zijn eentje ingespeeld.

Tim Coenen, ook bekend van Admiral Freebee, tekende samen met Géraldine Capart voor de productie van Chameleon en speelt drums, gitaar en ukelele. Andere gasten zijn Gianni Marzo van onder meer Isbells en Marble Sounds (gitaar, banjo, mandoline), bassisten Bart Delacourt (Monza, Meuris, Venus In Flames) en Kristof Roseeuw (Flat Earth Society, Too Noisy Fish), Geert Simoen (percussie), Bart Maris (blazers), de Hondurese fluitiste Magda Amador Sanchez en de Ierse singer-songwriter Lena Morrison (zang). Vooral Morrison mag gerust een revelatie genoemd worden, want de combinatie van haar blanke soulstem met de lijzige vocalen van Bherman werkt perfect.

De kameleon uit de titel slaat niet alleen op Bherman, maar ook – vooral – op de songs zelf. Zo krijgen we één nieuw nummer te horen in drie verschillende arrangementen, zonder dat het echt opvalt of stoort. Als “Funkygroovingmonkeymoney” is het een heerlijke brok (na)zomerpop waar een verfrissend briesje doorheen waait, in het broeierige “The Money” overheersen de rockgitaren, terwijl de banjo en de blazers in “It’s All About The Money” dan weer voor een onvervalst Americana-sfeertje zorgen. Maar ook “Doors” zou de oplettende luisteraar vertrouwd in de oren moeten klinken, want dit nummer stond eerder al op Two Boys. Deze versie sluit qua sfeer het meest aan bij de sprankelende gitaarpop van “Funkygroovingmonkeymoney” en is wat ons betreft het hoogtepunt van Chameleon.

In “Help Me Mama” zorgen de stemmen, het tempo en de contrabas voor een iets meer jazzy feel, al zijn het wel de gitaar, de banjo en de mandoline die hier de hoofdrol opeisen en de sfeer van de song bepalen. In “The Paradise Song” en in de instrumentale afsluiter “Wicklow” zit ook een stevige geut jazz, maar hier zijn het dan weer Bart Maris en Magda Amador Sanchez die het laken naar zich toe trekken.

Wie de vorige Bherman-platen heeft gemist, kan met deze Chameleon zijn achterstand alvast een klein beetje inhalen. De plaat biedt immers, zoals beloofd in de bio, niet alleen een synthese van vijfenveertig jaar populaire muziek, maar ook van de songs die Bherman het afgelopen anderhalve decennium zelf uit zijn snaren en/of pen perste. Een must have? Wat ons betreft wel, maar dat vonden we van de vorige platen ook al. Nu maar hopen dat ook de radiomakers even de tijd nemen om te luisteren, want op deze plaat staan weer voldoende parels die allerminst zouden misstaan op hun nochtans met zorg samengestelde playlists.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 + 3 =