Bang Gang :: Something Wrong

Misschien hebben we het niet bij het rechte eind, maar het moet ons toch even van het hart: wij hebben zo’n donkerblauw vermoeden dat voor muzikanten de IJslandse nationaliteit garant staat voor goedkeurende knikjes en vriendelijke schouderklopjes van muziekliefhebbers. Maar vooraleer men ons wild enthousiast krijgt moet een plaat, naast alleen IJslands, ook nog wel goéd zijn.

En dat dit het geval is bij Something Wrong van Bang Gang, kunnen we niet zeggen zonder aan onze eigen woorden te twijfelen. Volgens ons heeft Bardi Johannsson — de man achter Bang Gang — een vergissing begaan door zijn sterkste nummer vooraan te zetten. "Inside" is een pracht van een nummer, lieflijk toegedekt door een frêle vrouwenstem, die toehoort aan ene Esther Talia Casey. "Find me / inside every heartbeat / inside every worry / inside your heart": ware deze zinsnede in het Nederlands verzonnen, de Bond Zonder Naam had er al lang een patent op. Een beetje potsierlijk, het mag gezegd, maar wanneer Esther zingt, worden ze even onweerstaanbaar als onverstaanbaar.

Helaas lijkt Johannsson er niet in te slagen dit niveau aan te houden bij de rest van "Something Wrong". De arme jongen heeft zijn kruit al verschoten. De ironie wil immers dat "Inside" het fijnste, maar ook het langste nummer op de plaat is, terwijl de andere nummers — die amper de grens van de vier minuten halen — veel meer uitgesponnen lijken en een gebrek aan variatie tonen. "Follow" en "It’s Alright" zijn beiden akoestische Air-afkooksels, gelardeerd met de doffe en verveelde stem van Johannsson.

De nummers waarin hij zijn eigen stem laat ondersteunen door die van een vrouw, weten dan weer wel onze aandacht te trekken. "Something Wrong", waar de stemmen van Bardi en Esther samensmelten, klinkt zelfs verrassend in vergelijking met de rest van de gelijknamige cd, mede dankzij het hoekige ritme. In "Forward and Reverse" is het Keren Ann Zeidel haar stem die het geheel wat moet kruiden, en dat lukt haar nog relatief goed. Maar dan is er "Stop In The Name of Love". Dàt wat u vreest, inderdaad: een cover van The Supremes. Ruik ik daar een weddenschap?

Something Wrong beschikt over enkele mooie nummers voor de melancholische ziel die u ongetwijfeld bent, maar is verder de import niet waard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × 4 =