Basement Jaxx :: Kish Kash

Om deze plaat te maken, hebben de Jaxx zich een tijdje in de kelder verscholen. Bored with house en net als de halve wereldbol in bewondering voor The Neptunes en Timbaland, besloten ze komaf te maken met het verleden. Toegegeven, op de plaat weerklinkt een andere groep dan op de meer met elkaar verwante voorgangers Remedy en Rooty. Toch is Kish Kash onvervalste par-teee-time à la Basement Jaxx.

Deze plaat bulkt van de gasten. Ze zijn niet van de minsten en slagen meestal met verve: Siouxsie Sioux, Engelands nieuwe belofte en Mercury Prize Winner Dizzee Rascal, boytoy — want ex-’N Sync’er — JC Chasez en Meshell Ndegeocello. Deze laatste vond het blijkbaar zo leuk dat ze twee keer meedoet. Een megapluim mag best naar First Lady of New Wave Siouxsie Sioux die met "Cish Cash" een sneer uithaalt naar het beleid in Amerika. "You want it/you take it/you’re insatiable", sounds familiar? Inderdaad! Cish cash is trouwens slang voor geld.

Er ruist een ongelooflijke energie door deze plaat. Het rommelt, trekt en sleurt langs alle kanten dat het een lieve lust is. Als je benen bij deze plaat niet spontaan beginnen te jeuken, dan zal weinig muziek baten om eens duchtig te shaken. Opener "Good Luck" is onze persoonlijke stoot van de week. "Good luck baby in your new bed/enjoy your nightmares honey/when you’re resting your head": een zoetgevooisde krachtige soulstem met een vette beat eronder, meer moet dat niet zijn. Een betere break-up-na-kicksong ga je niet zo makkelijk vinden. Zàlig om je te laten gaan.

Mocht je het je afvragen: ja, de heren zijn nog net zo geil als voorheen. Of wat dacht je van titels als "Right Here’s the Spot" en "Plug It In"? In het eerste nummer mag Meshell Ndegeocello voluit gaan. Schaamteloos en met attitude. JC Chasez brengt het er in "Plug It In" niet eens zo slecht vanaf. Vreemd genoeg probeert hij boyband-collega Justin Timberlake achterna te gaan door zich een wat hogere stem aan te meten. Het resultaat is half geslaagd. Het nummer heeft het vooral van zijn stompende refrein met een aantal meisjes die dramatisch "Plug it in, baby" liggen te schreeuw-hijgen.

Er staan een aantal interludes op Kish Kash onder de noemers "Benjilude", "Petrilude" en "Cosmolude". Ja kijk, zo’n korte stukjes zijn misschien wel leuk voor eventjes, maar soms heb je gewoon niet door waar het ene nummer eindigt en het andere begint. Skippen dus die boel en hou het hoofdzakelijk bij de andere ’volwaardige’ nummers.

Kish Kash is gewoon een leuke feestplaat geworden. Met het zicht op het nakende eindejaar: aanrader.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

veertien + vier =