Big Thief :: UFOF

82815305

Voor wie er zich maar bleef afvragen waar die tweede letter F in Big Thiefs derde album UFOF voor stond: ’t is F voor “friend”. Adrianne Lenker en haar groep maken intiem kennis met het onbekende, en dat levert een beangstigend mooie plaat op.

Een close encounter of the third kind, dus? De gebeurtenissen in opener “Contact” lijken enerzijds te interpreteren als een buitenaardse ontvoering, maar nummer twee “UFOF” zegt anderzijds dat “…there is no alien / Just a system of truth and lies”. Twee songs ver en we zitten met een knoert van een mysterie, en Big Thief weet dan al goed genoeg dat dat mysterie een knoert zal blijven. Wat volgt na het openingsduo is een vergeefse verkenning van een duisternis die zowel uit de verste uithoek van het heelal als uit de diepste krochten van de menselijke geest zou kunnen komen.

“Contact” toont met dat ijzingwekkend gekrijs van Lenker aan het eind van de song – ’t is meteen een heel onthutsend geluid naar Big Thief-maatstaven –dat er een loden existentiële angst voor het onbekende bestaat. Als de veiligheidspin uit een handgranaat zorgen die schreeuwen er voor dat we nooit echt helemaal op ons gemak zijn bij het beluisteren van UFOF, ook al blijkt de mystieke aanwezigheid van vriendelijke aard. Tussen Big Thiefs dromerige romantiek en abjecte horror zit er een flinterdun membraan, en Lenker, aan de zachte kant, krast vaak dreigend met scherpe vingernagels over dat membraan. Fragiel is het, en toch zo sterk.

Toch is niet alles zo onbekend. “From” en “Terminal Paradise” zijn oude bekenden die eerder al in soloverpakking op Lenkers Abysskiss van vorig jaar verschenen, en “Orange” draait al enkele jaren mee in het liverepertoire van Big Thief. Dat deze songs ook op UFOF pakken en zo dus letterlijk tijd en ruimte weten te overschrijden, is helemaal de verdienste van Lenkers natuurtalent als songwriter. De vaak bewust vage, hooguit suggestieve teksten haken op de creatiefste manieren toch in elkaar. Een voorbeeld: “She makes me scream / She is both dreamer and dream” (“Contact”) ent zich naadloos op “Couldn’t tell for sure where the screaming sound was coming from” (“From”). Soms, zoals op “Betsy”, heeft Lenker, die hier haar laagst mogelijke stem hanteert, enige moeite om haar verbeelding aan onze realiteit te linken.

Uiteraard komt alle terechte lof voor UFOF niet alleen Lenker toe. De hele plaat lang valt op hoe hecht de muziek van Big Thief als band, als creatief resultaat van één organisme klinkt. Ook als Buck Meek (gitaar), Matt Oleartchik (bas) en James Krivchenia (drum) niet meespelen, zoals op de mooie folkballad “Orange”, horen we een groep. Op die manier vormen zij daar net de onbekende aanwezigheid die Lenkers protagoniste aanspoort tot zo’n emotionele vertolking, met een zacht wankelende stem. Op “Century” komt Meek pas op bij het tweede refrein – “We have the same power” – subtiel meezingen, als een intieme aanwezigheid die eerder gewoon niet opgemerkt was.

Door het opzet zijn geen toppers die een zelfstandig leven zouden mogen leiden – alles blijft verbonden, en is niet los te koppelen. Dat is geen zwakte, maar net een sterkte. Eigenlijk overstijgt UFOF het concept van een album als een collectie songs, en brengt het dat naar een andere werkelijkheid, als in een droom: zacht duister, moeilijk te definiëren, ongrijpbaar. Kortom, een knoert van een mysterie, en een parel van een plaat.

9

verwant

Eindejaarslijst 2022 van Jef De Ridder

Dit was voor mij geen jaar van de gitaar....

Big Thief

11 juni 2022Best Kept Secret, Hilvarenbeek

Big Thief :: Dragon New Warm Mountain I Believe In You

Wat doe je wanneer je als band al sinds...

Adrianne Lenker :: Songs & Instrumentals

In het muzieklandschap van de laatste jaren zijn er...

Adrianne Lenker :: Anything

Met Big Thief maakt ze al ontzagwekkend mooie songs,...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Porcelain id :: Bibi:1

Ook wij moeten er soms aan herinnerd worden dat...

Coeur :: SHOW

Meer pompende beats. Meer duizelingwekkend Frans. Meer pure, feestelijke...

Talk Show :: Effigy

Het leven is een club waar al eens klappen...

Whispering Sons :: The Great Calm

Wat het Belgisch leger steeds meer nalaat, weten de...

recent

Zimmerman

17 maart 2024Rotown, Rotterdam

Zondagavond spelen Ivy Falls en Zimmerman in Rotown in...

Coeur :: SHOW

Meer pompende beats. Meer duizelingwekkend Frans. Meer pure, feestelijke...

The Smile

15 maart 2024Vorst Nationaal, Brussel

Er zit een goeroe verborgen diep in Thom Yorke....

Benni :: Make Me Blind

Vanuit het land van de eeuwige herfst bracht de...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in