Tyler Childers :: Purgatory

82828447

De geschiedenis herhaalt zich.

Net zoals in de jaren 70 outlaw country-muzikanten in de slipstream van succesvolle artiesten als Waylon Jennings en Willie Nelson mee tegen de schenen van het country-establishment in Nashville schopten, is er ook nu weer een nieuwe lichting jong talent dat boven komt drijven. De grote namen heten deze keer Chris Stapleton en Sturgill Simpson. Zij tonen dat het ook mogelijk is om countrymuziek te maken die tegelijk artistiek hoogstaand is en een groter publiek kan bereiken. Muziek die niets gemeen heeft met de verdufte poppy eenheidsworst die het grote publiek met country associeert. Daarnaast zijn er ook nu weer een hele reeks beginnende artiesten die mee op de voorgrond kunnen treden. Zo brachten Brent Cobb of de uit Canada afkomstige Colter Wall recent fel gesmaakte langspelers uit.

De nieuwste artiest in dat rijtje is de 26-jarige Tyler Childers — zie ook zijn gastrol op Walters album — die met Purgatory zijn eigenlijke debuutalbum uitbrengt, een aantal in eigen beheer uitgebrachte live-opnames niet meegerekend. Voor deze plaat deed Childers een beroep op Sturgill Simpson — net als hijzelf afkomstig uit Kentucky — om het geheel als producer in goede banen te leiden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dat een sound oplevert die relatief nauw aansluit bij Simpsons doorbraak Metamodern Sounds In Country Music, zonder daar een doorslagje van te zijn. Want als Childers hier iets duidelijk maakt, is het dat hij over nummers beschikt die af zijn en dat hij een eigen muzikale persoonlijkheid heeft ontwikkeld in de jaren die hij voordien als broodschrijver doorbracht.

Childers brengt op Purgatory muziek die varieert van opwindende honky-tonk (“I Swear (To God)”) over pure country (“Born Again”) tot bluegrass (“Banded Clovis” en het titelnummer) en countryrock (hoogtepunt “Whitehouse Road”). Heel af en toe wijkt hij wat af van het traditionele Nashville-geluid. Zo is “Lady May” breekbare folk en wordt het buitenbeentje “Universal Sound” gedragen door een spacey gitaar. Het zijn nummers waar hij al langere tijd mee bezig is en dat hoor je ook. Het resultaat klinkt dan ook heel matuur.

Volgens Childers is het centrale thema van de plaat de zoektocht naar je eigen identiteit. De meeste nummers schreef hij toen hij het ouderlijke huis verliet en zijn eigen weg in de wereld zocht. Zo zijn er talrijke verwijzingen naar (zelfgebrouwen) drank of naar drugs. Ondanks — of eerder: omwille van — Childers relatief jeugdige leeftijd stralen ze een zekere ontwapenende onschuld uit. En dan is er de liefde, natuurlijk. Net zoals in het echte leven loopt het de ene keer mis (“Born Again”), maar is het de andere keer wel raak (“Honky Tonk Flame” en “Lady May”).

Purgatory is meteen een geslaagd staaltje van Childers’ talent. Erg vernieuwend mag het dan wel allemaal niet zijn, maar gedurende tien nummers toont hij zich een uiterst getalenteerd songschrijver. Afwachtend hoe hij verder zal evolueren als muzikant, maar dit debuut is alvast heel erg veelbelovend.

7.5
Release:
2017
https://tylerchilders.bandcamp.com/
Hickman Holler Records / Thirty Tigers
Beeld:
David McClister

verwant

Lianne La Havas, Inhaler, Oh Wonder en nog 25 nieuwelingen voor Rock Werchter

Rock Werchter noteert deze week niet minder dan 28...

Sturgill Simpson :: Sound & Fury

“Fuck your speakers” staat er te lezen op het...

End Of The Road 2019 :: Geen Brexit wegens Porsche Majeure

Het beste festival van Engeland. Het Walhalla van Enola's...

Sturgill Simpson :: A Sailor’s Guide To Earth

Met A Sailor’s Guide To Earth brengt Sturgill Simpson...

aanraders

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in