Mogwai :: Zidane :: A 21st Century Portrait

Postrock en imaginaire films: het is een oud zeer. Telkenmale vallen de twee woorden opnieuw samen, in die mate zelfs dat beginnende groepjes en masse in de val trappen en nietszeggende beelden toevoegen aan hun al even nietszeggende liveshows. Dat het anders kan, bewees Explosions In The Sky, zonder veel succes overigens.

Friday Night Lights, een door de Texanen van Explosions In The Sky grotendeels bijeengeschreven soundtrack voor een sportdocumentaire (over American Football uiteraard), was immers allesbehalve geslaagd: te weinig spanning en te veel geluidsbehang, luidde het vernietigende oordeel. Hoe emotioneel en diepgravend de muziek ook kon zijn, eens ze in functie van echte beelden geschreven werd, verviel ze in weinigzeggende en vooral voortkabbelende songs. Voor een groep die leeft van de uitersten en contrasten, een jammerlijke zaak.

Met Zidane: A 21st Century Portrait dreigden de Schotse postrockers en voetballads van Mogwai even in dezelfde val te trappen. Maar Mogwai heeft in het verleden al voldoende bewezen dat zijn muziek ook zonder woeste uithalen of verschroeiende gitaarpartijen zich staande houdt. De laatste albums zijn het levende bewijs daarvan, al durft een trage en meeslepende Mogwai ook wel eens over te hellen naar saai en vervelend. Zoals hun doortocht bewees in het Koninklijk Circus, die van een verregaande makheid getuigde, blijft Zidane: A 21st Century Portrait netjes aan de juiste kant van de melancholie.

De krijtlijnen die door Cody en Happy Songs For Happy People uitgetekend waren, worden hier netjes gevolgd. Op geen enkel ogenblik is ook maar de minste uitbarsting te bespeuren. De enige echte draak op het album is "Wake Up And Go Berserk" dat zijn titel allesbehalve waarmaakt en vooral richting nergenshuizen slentert zonder ook maar langer dan drie tellen te boeien. Gelukkig weet "Black Spider" een interessanter web te weven, zelfs als kent zijn opvolger "Black Spider 2" een nutteloos lang uitgesponnen einde van feedback (een kleine vijfentwintig minuten) dat ook live de set wel eens durft te verstoren.

Dat het merendeel van de songs van een hoog niveau is, staat buiten kijf maar verklaart niet waarom elke climax bewust gebannen werd. Het lijkt wel alsof Mogwai een album lang wil spotten met het gegeven voetbal door resoluut voor laatavondnummers te kiezen en geen enkele uithaal toe te laten. De heren zijn evenwel zelfverklaarde voetbalfans, dus zou elke vorm van ironie uitgesloten moeten zijn. Of is het leven van Zinedine Zidane op het veld dan werkelijk zo saai?

Of Zidane: A 21st Century Portrait een spannende film zal zijn, is afgaande op de soundtrack alvast weinig waarschijnlijk. De rustige sfeer past wondermooi bij droevige beelden van "een jonge Zinedine die eenzaam balletjes staat te trappen in de regen, nadat zijn vriendjes hem hebben uitgelachen" (zoals (mvs) al schreef) maar nergens wordt het equivalent van Zidanes kopstoot bovengehaald. Een gemis is het echter niet want Zidane: A 21st Century Portrait is een mooi plaatje geworden, dat vooral past bij beelden van nachtelijke wandelingen waarbij, op enkele ademwolkjes na, weinig te beleven valt. Of hoe het album toch de muziek bij een imaginaire film is geworden.

http://www.mogwai.co.uk
http://www.zidane-themovie.com
http://www.mogwai.co.uk
Wall Of Sound

verwant

Stekelig als een kerstboomknuffel :: essentiële kerstmuziekjes

Geef toe: meestal zijn ze uw aandacht niet waard,...

Enola Play EK Editie :: Dag 4. Zatte Schotten! Zweedse råp!

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

Mogwai :: As The Love Continues

Als u in ons woordenboek ging kijken bij het...

Mogwai :: Dry Fantasy

Daar zijn ze weer, één van de peetvaders van...

Rock Werchter 2019 :: De tong zo hard in de kaak dat het Picasso wordt

Grote Vakantie! Tijd voor waterijsjes, bermuda shorts in allerlei...

aanraders

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in