Carla (Baudoin & Lob)

De kleine Nederlandse uitgeverij Sherpa blijft aan een gestaag tempo het omvangrijke oeuvre van Edmond Baudoin in het Nederlands publiceren. In samenwerking met Oog & Blik hebben ze zelfs een heuse Collectie Baudoin uit de grond gestampt. Zopas verschenen opnieuw twee boeken: Braakland, dat Baudoin solo maakte, en Carla, een bundel kortverhalen ontstaan in samenwerking met Jacques Lob.

Indien er in de stripwereld één auteur is die een hondstrouw publiek rondom zich heeft verzameld, dan is het wel Edmond Baudoin. De man maakt sinds jaren commercieel volledig oninteressante stripboeken die desondanks toch heel wat bijval genieten bij een ruim publiek. Door zijn erg persoonlijke teken- en vertelstijl heeft hij voor zichzelf een plaats verworven binnen de Europese stripwereld. Een boek van Baudoin valt niet te vergelijken met andere strips, daarvoor is de combinatie van poëzie en filosofische introspectie te persoonlijk en te diepgaand. Waar andere auteurs wel eens een flard filosofie in hun strips durven stoppen, maakt Baudoin er gewoon meteen een volledig boek van.

De kortverhalen rond de heldin Carla behoren tot Baudoins meest toegankelijke werk. Het scenario van quasi alle verhalen is dan ook van de hand van de klassieke meester Jacques Lob, ondermeer bekend van de klassieker De Ijstrein met tekenaar Rochette. Beide auteurs werkten eerder al samen aan het verhaal Intérieur Noir. In 1988 begonnen ze aan Carla, over een taxichauffeur die enkel ’s nachts werkt. In haar taxi krijgt Carla de meest bizarre en boeiende klanten over de vloer. In telkens slechts een tiental pagina’s vertellen Baudoin en Lob een anekdote uit het leven van deze klanten en laten zij het puur anekdotische al snel achter zich voor een thematisch diepgaande analyse van een gezinssituatie of een trauma.

Na het overlijden van Lob in 1990 rondde Baudoin de verhalen rond Carla af door zelf een laatste verhaal te schrijven. Daarin bundelt hij de voorgaande verhalen tot een mooi orgelpunt en sluit hij zo op een effectieve manier dit hoofdstuk uit zijn oeuvre af. Carla werd eerder al gebundeld in het Nederlands door Sherpa, maar nu verschijnen voor het eerst alle verhalen in één bundel. Zo maakt de uitgeverij opnieuw een van de oudere werken van Baudoin beschikbaar. Het gaat daarbij om een belangrijk album, aangezien het een van de enige keren was dat Baudoin met een scenarist aan een project werkte. Carla vormt dan ook een eerbetoon aan Jacques Lob, een helaas al te vaak vergeten rasverteller.

recent

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

Het model (Baudoin)

"Het model"? Na "Het portret" is het een logische...

De Ruitenwissers (Baudoin)

Voor de derde keer maakt de Franse stripdichter Edmond...

De reis & De vier stromen (Baudoin/Baudoin & Vargas)

Aan een onstuitbaar tempo blijven uitgeverijen Sherpa en Oog&Blik...

De ogen in de muur (Baudoin & Wagner)

Het lijkt wel een kroniek van een aangekondigde ontgoocheling,...

De weg van Saint-Jean (Baudoin)

Net wanneer we aan deze recensie willen beginnen, bereikt...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in