Quintett 1 :: Het verhaal van Dora Mars(Bonin, Gillon & Giroud)
Quintett 2 :: Het verhaal van

Na De Tien Geboden en Geheimen schotelt scenarist Frank Giroud ons opnieuw een conceptreeks voor. In het vijfdelige Quintett brengt hij het verhaal van een muziekgezelschap tijdens de nadagen van Wereldoorlog I. Elk deel belicht dezelfde gebeurtenis vanuit het oogpunt van een ander personage, met steeds een totaal verschillend verhaal als gevolg.

In een Franse luchtmachtbasis in het Griekse stadje Pavlos, komen we in 1916 de leden van een gelegenheidsgezelschap tegen dat muziek moet brengen om de troepen te ontroeren en te verstrooien. Temidden van de oorlogsgruwel beleeft elk van de muzikanten deze korte maar hevige periode op een volledig andere manier: gebeurtenissen die voor de ene van groot belang zijn, worden nauwelijks vermeld bij een ander of worden soms zelfs volledig tegengesproken. Het maakt van deze eerste twee delen alvast boeiende verhalen en een triomf voor Giroud.

In De Tien Geboden kampte hij met het probleem dat het scenario van de laatste albums wat losgeslagen leek en nog weinig bijdroeg aan de sfeer van het overkoepelende concept. In de twee eerste pas verschenen delen van Quintett houdt Giroud vooralsnog de touwtjes strak in de hand en strooit hij de verhaallijntjes losjes maar doelbewust om zich heen.

In het eerste deel, Het Verhaal van Dora Mars, krijgen we de belevenissen voorgeschoteld zoals Dora Mars die beleeft. Dora is een ambitieuze zangeres uit Parijs die door blinde verliefdheid een piloot achterna reist naar Pavlos, waar ze deel uitmaakt van een muziekkwintet. Het tweede deel gaat dan weer over Alban Meric, een luitenant in het leger die ook deel uitmaakt van hetzelfde kwintet. Als homoseksueel beleeft Meric in 1916 nog erg moeilijke momenten. Zijn liefde voor een Griekse herder mag binnen de harde wereld van het leger zeker niet bekend raken. Wanneer één militair toch onraad ruikt, gaan de poppen aan het dansen.

De naam van Giroud raakt stilaan meer en meer bekend en de gerenommeerde tekenaars staan dan ook in rijen aan te schuiven om een van zijn verhalen te mogen tekenen. Cyril Bonin neemt het eerste deel van Quintett voor zijn rekening en net als in de reeks Fog (scenario van Seiter) brengt hij het er bijzonder sfeervol van af. Met een eigen stijl die in één oogopslag herkenbaar is en steeds bijzonder leesbaar blijft, brengt hij Quintett meteen op kruissnelheid en stelt hij de situatie op een overzichtelijke manier aan de lezer voor.

Het verhaal van Alban Meric ligt Giroud nauw aan het hart. Met een geladen thematiek wil hij beschrijven hoe moeilijk het voor homoseksuelen was om voor hun eigen geaardheid te mogen uitkomen. Onrechtstreeks maakt hij zo ook een statement over onze huidige situatie, die in vele gevallen slechts een schijn van tolerantie laat blijken.Vele tekenaars bedankten voor de eer en het is opvallend dat het dan net een van de oudste levende striptekenaars is die de klus met verve klaart. Met zijn gevoelige en sensuele pennentrekken ontpopt Paul Gillon zich tot de perfecte vertolker van dit verhaal.

Met Quintett heeft de collectie Impressie(s) van Dupuis er een sterke aanvulling bij gekregen. Deze twee eerste delen doen alvast het beste vermoeden voor de overige drie. We hopen dat Giroud deze keer zijn concentratie weet te behouden en van Quintett een goed doortimmerd verhaal weet te maken dat tot het eind kan boeien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zestien − elf =