The Raveonettes :: Chain Gang Of Love

Van Bb mineur naar Bb majeur: het is genoeg om van gruizige rock naar pop met een duister randje te gaan. Althans, dat is wat The Raveonettes ons willen doen geloven. Met Chain Gang Of Love evolueren ze een flink stuk weg van de gitaarfuzz van hun debuut.

Stel je voor dat Phil Spector was opgegroeid eind jaren tachtig en zijn hang naar de ultieme popsong combineerde met het stofzuigergeluid van The Jesus And Mary Chain. Had hij dan geklonken als The Raveonettes? Veel kans van wel, maar hij had ongetwijfeld ook nog een Deen moeten zijn om dat binnen een set van strikte beperkingen te doen. Net als op voorganger Whip It On zetten Sune Rose Wagner en Sharin Foo een aantal regels uit waaraan de songs moeten voldoen. Gij Zult Geen Song Schrijven Die Langer Dan Drie Minuten Duurt, bijvoorbeeld. En: Alles Zal Geschieden In De Toonaard Bb-Majeur. Cimbalen worden overigens ook nog steeds niet gebruikt.

De verandering van toonaard naar majeur (de debuutplaat Whip It On werd integraal in Bb-mineur opgenomen) is meteen de grootste vernieuwing die de Raveonettes ondergaan. Het heeft echter een ingrijpend resultaat. Plots maakt het tweetal glorieuze pop, die zijn voeten diep geworteld heeft in de traditie van de Brill Building en Phil Spectors’ meidengroepen. Geen wonder dat het klikte tussen Wagner en producer/Brill-monument Richard Gottehrer.

"New York Was Great" krijgt een vleugje surf mee, en "Noisy Summer" wordt opgefleurd met vrolijke handclaps. "Love Can Destroy Everything" is een zeemzoeterige liefdessong, door een bescheiden cirkelzaag af en toe aan flarden gereten. De fuzzgitaren zorgen er immers voor dat het nergens té klef of te suikerig wordt. Het is een wall of sound, maar Wagner zet hem met grote ruwe blokken ineen.

Het zijn de songs met de scherpste randjes die blijven hangen. "My girl is a little animal, she always wants to fuck/can’t find a reason why, I guess it’s just my luck" opent "Little Animal", waarna het hoofdpersonage de straat optrekt op zoek naar wat ze hem nièt kan bieden. Als dit al Phil Spector is, dan een Spector die de beerput in zijn hoofd rechtstreeks inplugde op de stemmen van The Ronettes.

De titelsong is lichtelijk briljant met zijn achtergrondkoor van dwangarbeiders en pikhouwelen op steen, terwijl eerste single "That Great Love Sound" net als "Heartbreak Stroll" een drive heeft van heb-ik-u-daar. Voeg daar nog de dromerige opener "Remember" aan toe en u krijgt een uiterst genietbaar plaatje. Waarom horen we dit dan nooit op de radio?

http://www.theraveonettes.com
http://www.theraveonettes.com
Columbia

verwant

The Raveonettes :: Observator

Stond op vorige plaat Raven In The Grave slechts...

Nieuwe songs van Raveonettes en Future Islands

Enola heeft vandaag wat lekkers in de aanbieding. The...

The Raveonettes :: 9 juni 2011, Vooruit

The Raveonettes is een band met twee gezichten. Er...

The Raveonettes :: Raven In The Grave

Het is alweer twee jaar geleden, dus brengen The...

The Raveonettes :: Raven in the Grave

Vice, 2011 Rough Trade Hoe ver kan je gaan in 'cool'...

aanraders

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Zap Mama

25 april 2024De Roma, Borgerhout

Teddy Swims

25 april 2024Trix, Antwerpen

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in