Alkerdeel :: Slonk

De strontkarherrie van Alkerdeel kan eigenlijk alleen maar van boerenkinkels komen. Net als voorgangers Morinde, Lede en een handvol samenwerkingen, is dit immers het geluid van plattelandsgeteisem met eeltige kloefers van handen dat er altijd net iets rauwer op inhakt dan het meneertjesvolk van ’t stad, ook al beschikken die dan over een stack Marshalls. En ook: zo’n afkomst krijg je niet uit je systeem. Slonk toont een kleine verschuiving van het geluid, maar is Alkerdeel ten voeten uit: rauw, bot, hondsbrutaal.

Daar kan zelfs een intro van het bevriende Stadt niets aan veranderen. “Vier” komt atmosferisch op gang, met iets dat klinkt als een combo van synth, iele gitaren en trage baspuls, maar breekt massief open na goed twee minuten, met een muur van geluid die even herinnert aan Amenra, maar al snel z’n eigen hoekje afbakent met een dampende zeikstraal. Een log betonmolentempo, een duister grommende fond, een gitarist die riff en klankgolf naadloos in elkaar laat overvloeien. De kerkerkreten die vervolgens opduiken komen rechtstreeks uit de black metal. Even lijkt het alsof de trance ingezet is, maar de band houdt nog 8 minuten transformaties achter de hand, met plotse versnellingen richting black, lompe breaks, een zweem van heavy psych en zelfs hardcore, om af te ronden met slopende hypnose.

Het contrast met “Eirde” kan moeilijk groter. Dat is immers meteen een kopstoot met rammelende black metalhysterie die aanhoudt en aanhoudt, terend op die cirkelende riff tot deze volslagen ontredderde Gollem en zijn trawanten te pletter slaan tegen een muur. “Zop” trekt het geluid weer wat open, laat even voelen hoe Entombed zou klinken met een D-beat-fixatie, of zoiets. Voorhamergebeuk met hier en daar wat tragere, nekbrekende riffs, maar ook passages waarin heil gezocht wordt in shoegaze-oorden. Met slotstuk “Trok” dreigt de sound even los te komen van smurrie en stront, en heil te zoeken in etherische verheffing (is dat een zweem… melancholie?) maar dat blijft niet meer dan een glinstering, een glimp van klaarte in een modderpoel. Hier heerst de manische intensiteit van old school black metal, gekoppeld aan de slagveldmoordzucht van Lair Of The Minotaur en High On Fire op z’n lompst.

Een dik half uur muziek in vijf jaar, dat is niet bepaald productief, maar dat doet er niet toe. Belangrijker is dat Alkerdeel zichzelf blijft. Slonk is het geluid van een band die heel goed weet waar hij mee bezig is, zijn smerigheid laat rijpen tot die klaar is om gedeeld te worden (of tot de stank van verrotting gewoon onhoudbaar wordt) en krachtiger dan ooit uithaalt. Etterend kabaal dat enkel zat te wachten op een crisis, een moment van algehele ontreddering. Iets als een pandemie. En kijk.

Consouling Sounds / Babylon Doom Cult Records
Beeld:
Stefaan Temmerman

verwant

Hemelbestormer :: Freezing Moon (Mayhem)

Als iemand onze vullingen gezien heeft, mag die altijd...

Dead Neanderthals :: Flamethrower

Extreme Conditions Demand Extreme Responses fulmineerden die van Brutal...

Yodok III :: A Dreamer Ascends

Op 25 september brengt het Belgisch-Noorse trio Yodok III...

Consouling presents: A night in Doel

30 november 2019Doel

Het mythische dorp Doel heeft zijn portie miserie de...

An Intense & Dark Evening With Consouling Sounds :: 1 november 2017, AB

Mike Keirsbilck en partner Nele Buys -- bezielers van...

aanraders

Slowdive :: Everything Is Alive

Een nieuwe plaat van het Engelse Slowdive mag hoogst...

Edmund November :: Edmund November

Met mysterieuze psychedelica en kille ambient komt Edmund Novembers...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Bob Dylan :: Shadow Kingdom

Shadow Kingdom is de soundtrack van de concertfilm die...

Aphex Twin :: Blackbox Life Recorder 21f / in a room7 F760

De toekomst is nog steeds nu en morgen zal...

recent

Edmund November :: Edmund November

Met mysterieuze psychedelica en kille ambient komt Edmund Novembers...

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

Wil

Als een van de weinige Vlaamse oorlogsfilms, maakt Wil een...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in