Yodok III :: A Dreamer Ascends

Op 25 september brengt het Belgisch-Noorse trio Yodok III zijn zesde album uit. Na drie live albums wordt het opnieuw een studioalbum, A Dreamer Ascends. Het album verschijnt bij Consouling Sounds, dat ook al de twee vorige releases van de band uitbracht, de live albums Legion Of Radiance (2016) en This Earth We Walk Upon (2019). De band stelt zijn album ook voor tijdens het 24 Hours of Deep Listening event, dat plaatsvindt op 2 en 3 oktober in Gent. Hieronder een voorsmaakje!

Yodok III ontstond in 2012, nadat de Belgische gitarist Dirk Serries (Vidna Obmana, Fear Falls Burning, Microphonics,…) op uitnodiging van Kristoffer Lo en Tomas Järmyr naar Noorwegen trok. Het was een ontmoeting die meteen tot een eerste album leidde. De toon was gezet en de band zou zijn sound en stijl – een overrompelende combinatie van ambient/drones, postrock en improvisatie – gaandeweg blijven verfijnen. Yodok III groeide uit tot een band die live regelmatig uitpakte met een combinatie van verfijnde interactie en vermorzelende power, stormen van klank ontketende en steevast uithaalt met een meesterlijke gecontroleerde intensiteit.

Yodok III onderscheidt zich bovendien met zijn instrumentarium, want de combinatie van gitaar (Serries), tuba/flugabone (Lo) en drums (Järmyr, intussen ook al even achter de vellen bij Motorpsycho) creëert eindeloze mogelijkheden tussen grootse, haast symfonische bewegingen met eindeloos stuwende ritmes, en vernuftig opgebouwde ensemblepassages die met geduld en respect voor het ritueel uitgevoerd worden. A Dreamer Ascends wijkt wel enigszins af van de concerten, omdat het deze keer niet gaat over een uitgesponnen climaxbeweging, maar een strakker geheel dat gedistilleerd werd uit drie uur materiaal. De sound, een epische geluidsmassa vol grofkorrelige geluidslagen en pulserende ritmes, blijft echter herkenbaar uit de duizenden.

A Dreamer Ascends verschijnt op 25/09 bij Consouling Sounds. Meer info over het 24 Hours of Deep Listening-event HIER. Pre-order van het album: HIER.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

elf + twintig =