Jurassic World: Fallen Kingdom

Na het megasucces van Jurassic World kon een vervolg niet uitblijven. Colin Trevorrow, de regisseur van het onding uit 2015, kon het scenario enkel mee afleveren wegens verplichtingen bij een andere filmreeks. Enter de Spanjaard Bayona, die met The Orphanage en A Monster Calls de juiste geloofsbrieven kon afleveren om dit grootse project aan te kunnen. Het resultaat: een degelijk geregisseerd product, maar helaas zonder visie. Een rommelboeltje van een scenario. Het doet pijn om te zeggen, maar vechtende dinosauriërs zijn soms nog amper even boeiend als de strijd tussen de Autobots en Decepticons

Spielberg reanimeerde in 1993 zijn carrière met de double bill Jurassic Park en Schindler’s List . Samen goed voor 10 Oscarbeeldjes. Als je dat klaarspeelt krijg je in Hollywood carte blanche. Dit leidde tot een opvolger van Jurassic Park, The Lost World: Jurassic Park, een film waarbij je voelt dat de regisseur er niet met alle passie aan werkte. Het einde van de film deed menig kijker de wenkbrauwen fronsen.

In 2001 mocht Joe Johnston een onnodig derde deel aan de vorige twee delen plakken. Ook al bracht hij degelijk spanning in beeld, het was een onsamenhangend, slecht geschreven film. Een flop die door de meeste fanboys doodgezwegen wordt.

Ondertussen is ‘Park’ veranderd in ‘World’. Na de desastreuze sluiting van het recreatiepark in het vorige deel, wordt in het congres vergaderd over wat er moet gebeuren met de troep dino’s nu een vulkaanuitbarsting het eiland van de kaart dreigt te vegen. Jurassic Park-alumni Jeff Goldblum duikt op als specialist om te zeggen dat we de dino’s best aan hun lot overlaten. Uiteraard kunnen de hoofdrolspelers van de ‘World’-serie dit niet over hun hart laten. Met de steun van de stinkend rijke maar naïeve Benjamin Lockwood (James Cromwell) trekken Owen (Chris Pratt) en Claire (Bryce Dallas Howard) terug naar het eiland om de dino’s te redden van hun uitsterving.

Het eerste deel van Jurassic World: Fallen Kingdom is één lange introductierace tegen de tijd, want de vulkaan staat op uitbarsten. Een flauw actierelaas waarin de acteurs elkaar voor de voeten lopen omdat elk beeld tjokvol special effects zit. Daarna valt het stil om zonder boe of ba te veranderen in een soort van Gothic Horrorfilm.

Het is in dit tweede deel dat Bayona er zijn stempel op kan drukken, ten goede. Maar na het eerste uur ben je als kijker zo murw geslagen door al de gatachterlijke onzin en CGI dat het je niets meer kan schelen. Dat is jammer. Het eerste uur is bijna inwisselbaar met een film als Rampage, het tweede uur had voldoende stof kunnen bieden voor een boeiend uitgewerkt en slim ineengestoken scenario.

In dat tweede uur bevinden we ons in het Xanadu van Lockwood. De gevangen genomen dino’s zullen daar verkocht worden aan het krapuul van de wereld: superrijken, louche dictators en wapenhandelaars. Het vertelstandpunt verandert plots naar dat van de kleindochter van Lockwood, Maisie. Hier zitten de enige leuke momenten: stroom die uitvalt, liftdeuren die falen, verlichting die op verkeerde momenten aan- en uitgaat, gillend volk, dino’s die mensen achtervolgen in rijk versierde traphallen en over gotisch geïnspireerde daken, en uiteraard de obligate licht humoristische pay-off van de slechterik.

Ondertussen is dit vijfde deel goed op weg om een stevige blockbuster te worden en is Colin Trevorrow teruggevraagd om het zesde deel te regisseren. In 2021 kennen we het resultaat. Wordt het beter dan deze Fallen Kingdom? Wie weet… De laatste 15 jaar zijn filmfranchising de norm geworden. Het kan bij elk deel slechter en slechter worden, zoals The Transformers of het kan verassen door plots zichzelf heruit te vinden zoals The Fast and the Furious vanaf deel 5 deed. In deze laatste franchise werd deel 7 zelfs een van de strafste en best geregisseerde actiefilms van deze tijd. Dus de dino’s krijgen voorlopig nog allemaal het voordeel van de twijfel, al is het maar omdat op het einde van deze Jurassic World: Fallen Kingdom op een leuke manier de deur open wordt gezet naar een potentieel mooi vervolg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 + 1 =