Bob Dylan :: Fallen Angels

Twintig jaar nadat hij met Time Out Of Mind opnieuw door publiek en critici in de armen gesloten werd, blijft Bob Dylan hoge toppen scheren. Het nieuwe Fallen Angels blijkt, ondanks de ongeïnspireerde hoes en een hoog sequel-gehalte, een wondermooie aanvulling op een rijke discografie.

Sinatra? Bwah. Neem gerust woorden als cultuurbarbaar in de mond (bij enola zijn de huiden nogal dik) of uit andere verwensingen op de sociale media (bij enola besteden we die uit), maar echt warm werden we zelden van Ol’ Blue Eyes. Whiskey was tot nog toe een drank die doorgaans feestelijk genegeerd werd. En sigaren? Ach, wie rookt in deze tijden nog?

Tot Shadows In The Night in februari vorig jaar zijn opwachting maakte. Bob Dylan die zijn traditioneel gebrom achterwege laat en zich al zingend buigt over enkele songs die bekend geworden zijn dankzij Sinatra? Elke manier om interesse te wekken, is goed, heet dat dan.

Menig middernachtelijke luistersessie later, rinkelen ijsblokjes in een glas wanneer de songs voor de zoveelste maal uit de speakers kringelen. Een kleine toast op die vreemde maffiazanger die nog steeds een beetje clownesk overkomt, maar die wel aan de basis ligt van wat ondertussen een intrigerend tweeluik in de carrière van Dylan geworden is.

Want niet lang na de release van Shadows In The Night gonsde dat dekselse internet van de geruchten: Bawb zou nòg Sinatra-songs opgenomen hebben! Een tweede plaat was op komst! En Elvis bakt nog steeds frietjes in Overpelt. Voor een keer blijken de Dylan-geruchten zowaar te kloppen. Shadows In The Night Part II ligt momenteel in de winkel en kreeg gemakkelijkheidshalve de titel Fallen Angels mee.

Niks nieuws onder de zon op die nieuwe langspeler, maar erg hoeft dat niet te zijn. Zo bleek vorige maand reeds, toen ter ere van Dylans Japanse tournee en de Middenstandsdag der Platenhandelaars een EP met vier nummers gelost werd. Opnieuw is het heerlijk onderuitzakken en het glas nog eens bijvullen, terwijl prachtig materiaal als “Melancholy Mood” zachtjes zijn opwachting maakt. De songs op de EP en hun acht broertjes op de langspeler, voelen aan als thuiskomen. Laat thuiskomen, welteverstaan, na een avond waarin mogelijk niet alles vlekkeloos verliep in het land van Cupido.

Vertrouwd recept of niet, met enkele subtiele nieuwe schakeringen weet Dylan, die deze week 75 wordt, op zijn jongste behoorlijk fris uit de hoek te komen. De frivole gitaarpartijen op “Polka Dots And Moonbeams” lijken zo afkomstig uit een prent van Woody Allen. Wordt het, nu die regisseur ook zo vaak nostalgisch terugblikt op vergane glorie uit de twintigste eeuw, geen tijd dat beide oude knarren samen iets ondernemen?

“Maybe You’ll Be There” drijft melancholische strijkers die afgewisseld worden met zachte troostende blazers, waarover Dylans stem als een warm deken gedrapeerd wordt.
En dan zijn er nog het voornoemde “Melancholy Mood”, “On A Little Street In Singapore”, “Skylark” (het enige nummer op deze plaat dat niet ooit door Sinatra opgenomen is): zo worden ze inderdaad niet meer gemaakt, meneer.

Met Fallen Angels heeft Dylan, voor het tweede jaar op rij, een plaat gemaakt die buiten de tijd staat. Was hij ooit, een halve eeuw geleden, het centrum van de toenmalige hedendaagse (tegen)cultuur, dan is Dylan vandaag vrijer dan ooit. Wil hij coverplaten uitbrengen met songs die ooit door Sinatra aangeraakt zijn? Welja, doen gewoon. Wie de hypervitale Dylan wil horen, kan altijd Highway 61 Revisited uit de kast plukken. In die decennia overspannende catalogus is voor elke smaak, zelfs voor tante nonneke, wel iets te vinden. Het enige dat momenteel nog over zijn Sinatra-periode gezegd kan worden, is dat Dylan er hopelijk een trilogie van maakt. Nachten kunnen immers behoorlijk lang zijn.

Geen Bob Dylan in dit land, voorlopig. Wie er wat voor over heeft, kan vanaf 4 juni in de VS terecht, waar Dylan op zomertournee trekt, met Mavis Staples als voorprogramma. Op 7 en 14 oktober staat Dylan op het Coachella-festivalterrein. The Rolling Stones verzorgen de aftershow.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × vijf =