Kieth & Dringenberg, Gaiman :: Sandman 1

Kijk, het komt er dan toch van. Een van de grootste klassiekers uit de Angelsaksische stripwereld wordt vertaald. Het eerste deel doet alvast uitkijken naar het vervolg.

In de jaren tachtig maakten de Amerikaanse comics op korte tijd een enorme evolutie door. Na decennialang gedomineerd te zijn door superhelden en vrij eenduidige plots, verschenen er in enkele jaren tijd een reeksverhalen die de stripwereld over de plas danig op zijn grondvesten deden daveren. Met The Dark Knight Returns van Frank Miller en Watchmen van Alan Moore en Dave Gibbons ontdekte men in 1986 een meer volwassen en donkere kant van de klassieke superheldenverhalen. Men begon meer te vragen van de lezer en de eerste stappen in de richting van wat nu een graphic novel heet, werden gezet. Enkele jaren later debuteerde The Sandman en toonde Neil Gaiman dat een volwassen strip niet alleen donker hoeft te zijn, maar ook kan uitblinken in pure poëzie en verbeeldingskracht.

De figuur van The Sandman was aan het einde van de jaren tachtig een wat ondergesneeuwd personage in de catalogus van DC Comics. Zoals wel vaker in de Amerikaanse stripwereld gebeurt, maakte ook nu de redactie het plan op om de figuur van een modernere invulling te voorzien via een nieuwe reeks. Daar kwam Neil Gaiman in beeld die stilaan zijn ideeën voor de reeks vorm begon te geven. In oktober 1988 verscheen het eerste nummer van wat een 75-delige reeks zou worden. RW zal de reeks nu in zes delen vertalen en bundelen onder de gekortwiekte naam Sandman. Het eerste boek toont meteen waarom The Sandman een klassieker is. De familie van de Endless zijn belichamingen van abstracte begrippen. Het hoofdpersonage is Dream, die over dromen regeert. Hij behoort tot de Endless, net als de figuren Destiny en Death. In het eerste boek wordt Dream aan het einde van de jaren dertig van de vorige eeuw opgeroepen via een occult ritueel. De volgende decennia zit hij gevangen. Wanneer hij uiteindelijk kan ontsnappen, moet hij eerst zijn zoekgeraakte magische voorwerpen opnieuw verzamelen en trachten zijn koninkrijk heroveren. Dat hele verhaal komt aan bod in enkel deze eerste bundel. Het is duidelijk dat Gaiman zijn verhalen volstouwt met plotwendingen en verwijzingen. Dit eerste boek is veel meer dan een inleiding. Gaiman maakt van de bestaande Sandman een eigen creatie en linkt die aan de andere figuren binnen het universum van DC. Vanaf het tweede deel wordt die band veel losser en koos Gaiman volledig zijn eigen weg.

Het programma van RW in 2013 was al behoorlijk ambitieus, met een aantal uitgestelde titels tot gevolg. Toch belooft de uitgever beterschap voor 2014, met onder meer een volledig vernieuwde website en een inhaalmanoeuvre in de eerste maanden van het jaar. Tegelijk werd een al even ambitieus programma voor het nieuwe jaar bekendgemaakt. Daarin gaat veel aandacht naar nieuwe reeksen, maar na een indrukwekkende strip als Sandman 1 benieuwt het ons nog meer wanneer de volgende delen zullen verschijnen. Met RW wordt een aanzienlijk deel van de Amerikaanse stripmarkt beter bereikbaar voor een breed lezerspubliek. We hopen alvast dat de catalogus niet alleen op nieuwe reeksen blijft inzetten, maar ook alle opgestarte initiatieven verder zet. De vijf volgende delen van Sandman kunnen wat ons betreft niet snel genoeg verschijnen, zeker in de kenmerkende luxueuze uitgave van RW.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 − veertien =