Marvel 1602 (Neil Gaiman, Andy Kubert en Richard Isanove)

Nog nooit iets van Neil Gaiman gelezen? Geen hoofdstuk van Sandman, geen pagina van Stardust? Dan krijg je nu de gelegenheid om het goed te maken, met deze vertaling van Marvel 1602 waar we acht jaar op hebben moeten wachten.

Neil Gaiman heeft al zijn sporen verdiend. Naast de bovenstaande series, heeft hij ook z’n stempel gedrukt op American Ghost, Murder Mysteries en diverse televisieseries, ook voor kinderen. We kunnen hem dan ook als een van onze grote auteurs beschouwen.

Marvel 1602 is Gaimans eerste belangrijke werk voor Marvel Comics. Dat wordt nu in een mooie uitgave verspreid in het Nederlands zodat ook wij er nu ten volle van kunnen genieten. We krijgen hier de typische Marvelmythologie voorgeschoteld, maar dan gezien door de lens van een van de meest donkere overgangsperioden in de westerse geschiedenis. Marvel1602 richt zich op de periode dat de Britten de Spaanse Inquisitie omarmden, alsook de daarmee gepaarde wrede praktijken die koelbloedige moorden als heilig bestempelden.

Het blijft een vreemd parcours: Gaiman, een rasechte DC’er die, na een reeks kinderboeken, plots een opdracht aanneemt van Marvel. Zij waren het die hem vroegen om het Marveluniversum te projecteren naar 1602. Gaiman heeft ervoor gekozen maar liefst meer dan vijftien van de superhelden uit het Marveluniversum in deze achtdelige stripreeks te verwerken. Daarbij heeft hij de meesten van hen een pseudoniem en een ander uiterlijk gegeven, passend bij het jaar 1602, en zijn ze niet altijd meer zo gauw als superheld identificeerbaar. Zo wordt Spiderman Peter Parker hier Peter Parquagh.

Er komen ook heel wat historische personages in voor.,De twee belangrijkste zijn Queen Elizabeth, de laatste van de Tudors en gestorven in 1603, en haar opvolger James I van Engeland en Jacobus VI van Schotland. Ten slotte moest er nog een origineel verhaal in verwerkt worden dat antwoord gaf op de vraag hoe het kan dat er een parallel Marveluniversum bestaat in 1602.

Daar slaagt Gaiman maar deels in. Time Magazine riep deze graphic novel zelfs uit tot slechtste boek van 2011, al loopt het niet zo’n vaart. Het teken- en inkleurwerk mogen er best zijn en de uitgave met zwarte pagina’s en een houtsnede-achtige cover missen hun doel niet. Maar het verhaal leidt jammer genoeg nergens heen, hoewel we zowel Spiderman als enkele X-Men langs zien vliegen.

Voor de Marvel-DC-adept is het een leuk quizboek (zoek de parallelle figuur), maar voor zij die minder bekend zijn met de personages, moet het heel wat moeite kosten om het hele boek te doorworstelen. De volgende delen met The Fantastic Four en The Hulk zouden het geheel wat meer schwung moeten geven. Maar dit deel lost de verwachtingen niet in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × 3 =