Your Highness/Hedonist :: Split EP

2013 was een gouden jaar voor zowat alles wat heavy, hard en Vlaams was. De logica van de muziekwereld zegt dan dat 2014 het jaar van de bevestiging moet zijn. We zijn in ieder geval al goed begonnen.

Your Highness stond al een tijdje met de neus aan het venster, maar met een dijk van een EP (Blue Devils) onder de arm en een shitload aan optredens bevestigden de vijf ex-hardcorekerels uit Antwerpen hun reputatie als weergaloze sludgemonsters. Een onvergetelijk optreden op Antwerp Metal Fest was de kers op de taart. Tussen alle optredens door was er blijkbaar nog voldoende tijd om enkele nummers op te nemen. Drie daarvan verschijnen nu op een split-EP met het Limburgse Hedonist. Hedonist lijkt misschien een nobele onbekende, maar als je weet dat de bandleden ook de dienst uitmaken bij SardoniS, Serpentcult en Solenoid, kunnen we zelfs spreken van een bescheiden supergroep. Beide bands grossieren in topzwaar geluid op het snijvlak van sludge, stoner en metal, maar slagen erin om telkens met eigen ingenieuze invalshoeken op de proppen te komen. Het maakt dat je je tijdens dit klein halfuurtje geen seconde moet vervelen.

Your Highness wordt wel eens de Belgische Baroness genoemd, met hoofdzakelijk mid-tempo nummers die zwanger zijn van heavyness maar die ook oor hebben voor melodie en bij wijlen een subtieler, meer bluesy geluid laten horen. “Vultures” mikt op melodie en dynamiek, waardoor het openingsnummer van deze EP een leuke old school feel meekrijgt. Imponerend is vooral het crescendo middenstuk (knap gitaarwerk) dat culmineert in een tot in de puntjes afgewerkte solo, om dan meteen daarna om te slaan in nietsontziend beukwerk. “Black Moon Rising” ramt verder waar “Vultures” eindigde en imponeert meteen met een moordgroove die rechtstreeks op de diepe buikspieren inwerkt (die bas! dat gebrul!) en blijft stompen tot je dubbel slaat. “Death Knell” laat wat meer ruimte door de misleidend lichtvoetige bluesriff, maar al snel overgaat tot de verwachte, maar even meedogenloze mokerslag. Prijsbeest van het laatste Your Highness-nummer is het drumwerk van Joachim Cols dat “Death Knell” een waarlijk denderende finale geeft.

Hedonist moet het minder hebben van de subtiliteit, en hanteert de ‘slopen-zonder-stoppen’-aanpak. Met succes: “Back To Arkham” is onvervalste Motörhead die halverwege verrast met een slepende doomriff. “The Number 8 Will Kill You” schakelt nog drie versnellingen hoger naar Discharge-op-steroïdensnelheid, aangedreven door een weergaloze speedriff die jammer genoeg nét iets te veel naar de achtergrond is verdrongen. De breakdown die daarop volgt is nu al een moshpithit. “His Soul’s Still Dancing” is op een geweldige stonergroove gebouwd, en breit dat een swingende staart aan deze EP, zonder te vergeten om op tijd en stond een stevige elleboog uit te delen en te eindigen met een kopstoot die het licht definitief uitdoet.

Split Ep’s kunnen al eens gevaarlijk spul zijn. Het zal zeker niet de eerste keer zijn dat één kant wordt grijsgedraaid, terwijl kant B nauwelijks het daglicht ziet. Een ongegronde vrees, zo blijkt. Your Highness en Hedonist hebben duidelijk raakvlakken, maar tonen zowel onderling als binnen het eigen repertoire genoeg variatie om deze plaat van begin tot eind een boeiende luisterervaring te maken. De kniesoren kunnen zich misschien ergeren aan het verschil in mix tussen de twee delen dat toch nogal groot is, en waar vooral de gitaar van Roel Paulussen van Hedonist het grootste slachtoffer is, maar laat dat uw pret vooral niet bederven. Deze EP is vooral een zoveelste schot in de roos voor de vaderlandse metalscene, die haar grandcru-periode zonder verpinken verderzet.

De ganse split kan je gratis en voor niets downloaden via de bandcamp van Your Highness. Een fysiek exemplaar kan je op de releaseshow op vrijdag 31 januari in Hangar 27 in Edegem bemachtigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × 2 =