The Opposites :: Slapeloze Nachten

In Vlaanderen is het nog steeds een verwaarloosbaar randfenomeen, in Nederland een levenswijze. In tegenstelling tot de nederwiet krijgt de nederhop geen vaste voet aan de grond in onze contreien. In afwachting van Vlaamse artiesten die de grote doorbraak forceren met hun eigen spraakwater, doen we het voorlopig met de jongens van The Opposites.

Professionele seriewoordenaars, dat zijn Willy en Big2. Lopen wij hier synoniemenwoordenboeken te raadplegen wanneer we een tekst schrijven, schudden zij het ene alternatief na het andere uit hun mouw. Met Slapeloze Nachten spreidt het Amsterdamse duo dan ook een onmiskenbaar talent voor verbale oorwurmen ten toon en doen Big2 en Willy bovendien de eigen groepsnaam opnieuw alle eer aan. Net zoals op de vorige platen van het duo draait alles ook hier om een duidelijke tegenstelling tussen het muzikale karakter van de jongens. Slapeloze Nachten eenvoudigweg beschouwen als louter lichtvoetige nederhop zou de originele insteek van de groepsleden teniet doen. Het is een bonte verzameling van pure, vulgaire rap gekoppeld aan meezingbare deuntjes tot hard style-tracks die je naar adem doen snakken. Muzikaal gezien delen de meeste nummers een gemeenschappelijke basis. Een diepe bas hier, wat hogere tonen daar en vooral veel, véél prefab-elektronica. “Je Kan Het Niet”, een potsierlijk nummer over willen maar niet kunnen breekt dat kader.

De overige tracks vormen een duidelijk evenwicht tussen rustig chillaxen in de sofa en alles geven op de dansvloer. “Slapeloze Nachten”, “Belle Helène”, een bewerking van het nummer van Doe Maar of “Sukkel Voor De Liefde” bijvoorbeeld, die horen allemaal thuis in de eerste categorie. Naast een aangenaam verteerbaar ritme en een tekst die je na twee keer luisteren moeiteloos meelipt, gunnen Willy en Big2 je een blik op de vergankelijkheid van hun roem. De teksten zijn brutaal eerlijk en tonen op verschillende momenten de schaduwzijde van een wereld die voor velen draait om bitches en bling. “Omringd door chicks die willen/hangen voor de fame/krioelen net als fucking slangen om me heen” of een eenvoudig: “Het liefst ben ik met haar/maar die gedachte maakt me gek”, krijg je als luisteraar een gerelativeerd beeld over de status van in-het-rondwippende halfgod die jonge rappers zich vaak toe-eigenen. En toch word je op regelmatige basis getrakteerd op het idee dat de vrouw eigenlijk maar een lustobject is. “Ga Je Lekker” is zo een ode aan de arrogante player die comazuipen verheft tot Olympische discipline. Samen met “Thunder”, “Kickstart” of “Fok Anything” wordt duidelijk gemaakt dat je zonder Lexus en wat coke in je zak eigenlijk toch niet veel voorstelt.

Die thematische tegenstelling maakt van Slapeloze Nachten een uiterst boeiende plaat, al wordt de tekstuele tegenspraak zelden uitgedrukt via de muziek. De beats op het album hebben maar één doel: je zo snel mogelijk van je stoel krijgen. Jammer genoeg gaat dat vaak ten koste van de relativerende boodschap op een aantal nummers. Het zielloze gedreun neemt al snel de bovenhand en herleidt de tekst vaak tot een eenvoudige gimmick gebruikt om de nummers van elkaar te kunnen onderscheiden. Het eindgevoel is dan ook erg dubbel. Hoewel het geheel best te pruimen valt, zouden de nummers op Slapeloze Nachten beter tot hun recht komen op twee aparte albums. Maar daar malen we even niet om, of zoals de jongens zelf door de bas heen knallen: “Start die motherfucker/zo van/vroem vroem.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × 4 =